Kultúra

Az irodalom visszavág – Bödőcs pennájától Habony péniszéig

Megírta első könyvét. Addig se iszik. Ez a paródiakötet címe, nem rá vonatkozik.

Most a Magyar Narancsnak azt mondja, az elején volt benne görcs, amiért íróóriásokat parodizál, de mindent beleadott. Élet-halál kérdést csinált belőle, ahogy a stand-upból is szokott és mindig is megvolt benne sznob filosz énje. A hosszú – számos irodalmi kérdést is feszegető – interjú Örkénynél csap át társadalomkritikába, mert Bödőcs odahaza Zalai Hírlapot olvas, az meg ugye Mészáros Lőrincé. Nem gondolta, hogy ő lesz a NER kalapácsa, de a saját műfajával így tud reagálni arra, ami zavarja.

Ha a valóság körülöttem durvul, akkor én is durvábban ábrázolom, de a hatást nem tudom előre látni.

Szerinte műsorának ugyanolyan fontos része a gyereknevelés vagy a búcsúszentlászlói gyerekkora is, de elismeri, számára alapvető, hogy reagáljon például az orosz elnök újabb látogatására, hiszen ez

a Putyin-dolog az egyik központi kérdése a NER-nek.

Mindig próbálja kitalálni, miként működhet a rendszer. Bödőcs ezzel magyarázza, hogy az interjú előtti műsorába poénként beépítette Habony Árpád péniszét.

Ha tetszik, írói feladat kitalálni, hogy élnek ők, minek kell ennyit lopniuk, mit csinálnak a pénzzel, hogy élik meg ezt az irgalmatlan meggazdagodást. Így jutok el ahhoz az ibizai életképhez, amelyben az említett úr szerepel.

Úgy látja üvölt az ellentmondás a hatalomhoz közeli éle­tekben.

Ott volt az a fénykép, amelyen Rogán Tóni úgy száll fel a helikopterre, mintha lucernáért menne a nyulaknak. Jobb ma egy Rogán, mint holnap megint! Nem tudom, hogy Tiborcz Pistáék mit énekelnek, amikor be vannak baszva, nem járok VIP-szektorba a Szigeten, azt viszont látom, hogy ez a gazdagság, amit ilyen gyorsan összeszedtek, nem a francia forradalom előtti önfeledt, kultúraőrző arisztokrata dolog, és nem is az, amikor az amerikai rapper ül a limójában lelkiismeret-furdalás nélkül, hiszen neki megveszik a lemezét, elmennek a koncertjére, megérdemli, hogy annyit keresett. Érdekel, hogyan magyarázzák meg maguknak, hogy ezt nem loptuk, hanem a haza érdekében, meg ha nem mi csinálnánk, megcsinálná más… Ez nekem kérdés, hogy milyen belső monológok mennek náluk. Bonyolult pszichológiai képlet lehet, amikor megmagyarázzák maguknak, miért kell lopni.

Lehet, hogy nincs is idejük, kedvük gondolkodni ezen, de őt az is érdekelné, mit szól ehhez az, aki nem vesz részt benne. Mit gondol Pokorni? Nagyon érdekelné, ki fogja mindezt belülről megírni. Bödőcs Tibor azt mondja, kap negatív visszajelzéseket, ha poénként megpendíti, hogy Orbán talán börtönben végzi, de szerinte már most is ott van.

A központosított hatalom egyre szűkebb cella, nem irigylem a csávót! Na, ez olyan, mint egy Narancs-interjú címe: „Nem irigylem a csávót”.

Ezeknek a rendszereknek, ha nem is tudni, mikor, de végük lesz, és van úgy, hogy helikopterrel kell menekülni – teszi hozzá Bödőcs Tibor, aki önkritikusan elismeri, néha ő is túltolja.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik