Kultúra a világ egy fura hely

Az óriási ruhásszekrény, ami egy egész zenekar helyett dolgozik

A közel százéves Paginini tizenöt zenész munkáját tette egy csapásra feleslegessé.

A világ legszokatlanabb, sorozatban gyártott hangszereit látva látva már-már úgy éreztük, hogy mindent láttunk, egy-egy igazi ritkaság, vagy prototípus viszont mindig képes óriási meglepetést okozni – így például a némafilmek kíséretére használt, korábban általunk is bemutatott Fotoplayer, vagy épp a teljesen automatikusan, folyamatos emberi kezelés nélkül is egy egész zenekart kiváltó Phillips Pianelli Paganini.

A világ legszokatlanabb hangszerei leginkább a gyermekrajzokra emlékeztetnek
Kilenc példa arra, hogy igenis van élet a csellón, a zongorán, a klarinéton és a hegedűn túl.

A hollandiai Utrecht furcsa hangszereket bemutató gyűjteménye, a Museum Speelklok egyik termében megbúvó, 3,25 méter magasra nyúló, nyolcszáz kilós szekrény ugyanis tizenhét hangszer hangját – így egy teljes dobszettét, zongoráét, harmóniumét, hegedűét, brácsáét, fuvoláét, csengőkét, tamburinét, kasztanyettáét, valamint klarinétét – rejti, melyeket a dalokat tartalmazó, cserélhető, akár kétórás dalsorokat is tartalmazó papírszalagok szólaltatnak meg.

Az 1921-ben született, a romantika legismertebb hegedűvirtuózának nevét viselő Paganini a frankfurti J. D. Philipps & Son’s legnagyobb hangszere volt, melynek ma csak ezt az egyetlen működő darabját ismerjük:

Ajánlott videó

Olvasói sztorik