Kultúra

Rasszista az Elfújta a szél, ezért levették műsorról

Egy amerikai moziban, ahol egyébként már 34 éve játszották a filmklasszikust.

Nem kevesebb, mint 34 év után vette le műsoráról a tengerentúlon a memphisi Orpheum mozi a nyolc Oscarral kitüntetett Elfújta a szél című filmet, miután többen tiltakoztak annak “rasszizmusa” miatt 

– írta a Breitbart News című jobboldali hírportál a mozi közlése alapján vasárnap.

Az amerikai polgárháború idején és az azt követő években játszódó alkotást 1939-ben mutatták be. A filmet Margaret Mitchell 1936-ban kiadott, azonos című regénye alapján Sidney Howard írta és Victor Fleming rendezte a magyar származású George Cukor közreműködésével. A főszerepeket Vivien Leigh, Clark Gable, Leslie Howard és Olivia de Havilland játszották.

A regény és a film központi alakja a Vivian Leigh által megformált Scarlett O’Hara, egy déli ültetvényes lánya. A történet az ő életét és boldogulását, és azon keresztül az Amerikát 1861 és 1865 között emésztő polgárháborút és az utána következő időszakot mutatja be.

A producer, David O. Selznick megtiltotta a filmben a néger kifejezés használatát. A Scarlett O’Hara dadáját alakító és a fenti képen is látható Hattie McDaniel volt az első afroamerikai színésznő Amerikában, akinek tehetségét a filmben nyújtott alakításáért Oscar-díjjal ismerték el.

Forrás: MTI, fejléckép: Metro-Goldwyn-Mayer (MGM)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik