Kultúra

Horogkereszt alakú a világ legfurcsább laktanyája

Vincze Miklós
Vincze Miklós

újságíró. 2017. 08. 10. 13:27

A történetet csak még bizarrabbá teszi, hogy az épület Kalifornia csücskében, San Diego mellett áll.
Korábban a témában:

Néhány nappal ezelőtt bemutattuk az egri Csebokszári (Északi) lakótelep néhány tömbjét, ami a városi legendák szerint a levegőből nézve a Szovjetunióra utaló CCCP betűket mutatja, bár a P-t a Szovjetunió szétszakadásának szele miatt az utolsó pillanatban még felismerhetetlenre javították – a történetről természetesen kiderült, hogy hamis, a világ más tájain azonban nem ritkák a hasonló, furcsa épületek.

Egyikük sem szárnyalja azonban túl a kaliforniai San Diego szomszédságában fekvő Coronado tengerészeti bázisát, melynek épületei öt évvel a modern műholdas képrögzítést elindító Landsat-program startja előtt, 1967-ben születtek.

A komplexum négy L-alakú, háromszintes laktanyaépülete ugyanis a műholdképeken, illetve a repülőgépek ablakain át figyelve egyértelműen

szvasztika alakú.

Alig húsz évvel a Harmadik Birodalom bukása után ez nem volt épp a legjobb ötlet, de a hatvanas évek végén még egyáltalán nem volt szempont, hogy az épületek a levegőből is előnyös képet nyújtsanak.

A felfedezés hatására természetesen az egész Egyesült Államok felhördült, az amerikai haditengerészet pedig 40 millió dolláros átalakítást tervezett, melynek eredményeként a nemzetiszocializmus jelképévé vált szimbólumból egy egyszerű, kereszt köré írt négyszög lett volna.

A kormány persze ezt túl drágának találta, így a rajzok sosem hagyták el a tervezőasztalt, a laktanyák pedig az összeesküvés-elméleteket gyártók egyik legfőbb céltáblájává váltak, és egyre hajmeresztőbb elméletek – a nácik nem csak a Holdon és a Marson tartanak fenn titkos űrbázisokat, hanem a végül szövetségessé vált, sőt, már általuk irányított Egyesült Államokban is! – születtek a bázis alapításának háttérben húzódó okairól.

Egy bihari ing ujja (fotó: Seres Bálint)

A szvasztika – ma ismert nevén horogkereszt – a Harmadik Birodalom megjelenéséig egyébként egyáltalán nem hordozott negatív jelentést, sőt, a világ egyik legősibb jelképeként a Föld számos pontján bukkant fel, legtöbbször szerencsehozó, vagy vallási (hinduizmus, buddhizmus) szimbólumként, de az antik görög templomokon és használati tárgyakon, illetve a magyar népművészetben (tekerőlevél néven, ld. a képen fenn) is felbukkan.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Budapest, 2014. március 27.
Vancsura István, a NAV megszüntetett Kiemelt Ügyek Igazgatósága RAPID ellenőrzési főosztályának volt vezetője (j) és Horváth András, volt adóhivatali dolgozó a Levegő Munkacsoport Áfabotrány: kitálal egy volt NAV-vezető címmel tartott sajtótájékoztatóján Budapesten a MagNet Házban 2014. március 27-én.
MTI Fotó: Soós Lajos

Az ember, aki legyűrte a NAV-ot és a NER-t

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.