Kultúra

Pinkből is lehetett volna egy Britney Spears, de minek

Pink még 2012-ben nyilatkozta a Telegraphnak, hogy 'azt hiszem, Britney-ből lett az, akinek engem hittek.' Ő volt az anti-Britney Spears, akitől féltették a szülők a lányaikat. A 2000-es évek elején Spears volt a jó kislány, aki szűznek adta el magát Justin Timberlake oldalán. Aztán később csúszott szét az élete, 2001-ben még ő volt a Disney-királynő, Pink pedig a balhés csaj, aki egy motor hátsó ülésén csábítja el a fiúkat. Aztán mindenkinek leesett, hogy Pink csak egy fiús lány, és nem maga az ördög. Csak ez 17 éve még nem volt olyan egyértelmű.
Kapcsolódó cikkek

Frissítés: Korábban azt írtuk, először lép fel a Szigeten, ami nem igaz, 2007-ben már járt ott. Nincs mentségünk.

Szerencsére a magyar közönség a régi és új Pinkkel is találkozhatott. A 2009-es Sportarénás koncertjén biztos hogy egy egészen más Pink lépett fel, mint aki a Sziget -1. napján majd énekel. Utóbbi saját bevallása szerint összerezzen a káromkodástól. 37 évesen máshogy látja a világot.

Sokáig a nehéz gyerekkora és a lázadás határozta meg Pink szövegeit. Pennsylvaniában született Alecia Beth Moore néven, anyja nővérként dolgozott, apja pedig leszerelt katona, a vietnami háború veteránja. Szülei korán elváltak, amit az első igazán sikeres lemezén, a Missundaztoodon meg is énekelt. A Family Portrait-ból kiderült, mennyire megviselte, hogy apja 9 évesen elköltözött otthonról, bár később azt mondta, hogy a válás egyben megkönnyebbülést is jelentett. Anyjával sokáig nem találták a közös hangot, amilyen jó viszonyt ápolnak ma, olyan nehéz volt tinédzserkorában.

Apás lány voltam, és összetörtem, mikor elment. Anyukám és én sose jöttünk ki igazán.

13 évesen drog és a bulik miatt ki is rúgták otthonról, Pink az apjához költözött. Azt viszont mindig tudta, hogy énekes akar lenni, tizenéves korától játszott zenekarokban.

A kezdeti években R&B-vel próbálkozott, a 2000-ben megjelent első lemezén szereplő There You Go című szám egy Destiny’s Childba oltott Missy Elliott. Pink abban az időben robbant be, amikor Spears és Christina Aguilera diktálták a divatot. Aztán ő is. Ha ma a hát az új segg, akkor

a 2000-es években a köldök, az éles medence csont és V-vonal volt a kötelező.

A lányok és fiúk amennyire csak lehetett, letolták a gatyát. Az sem ártott, ha kilógott a bugyi. Pink sosem tartozott a legnőiesebb énekesek között. Legalábbis a ezredfordulós ideálhoz képest. És erre mindig büszke is volt.

Több olyan számot írt (Most Girls, Don’t Let Me Get Me, Stupid Girls), amiben szembemegy a divattal. Kineveti azokat a lányokat, akik kislányként plasztikai műtétről álmodoznak. A Stupid Girlsben beszól az akkori Hollywoodnak, ahol átszabnának mindent a nőkön, és ciki a kaja. Tisztán emlékszem, hogy ezt a klipet bármennyiszer újra tudtam nézni a Viván. Magyarországon nyilván nem volt reális, hogy az osztálytársaim fogfehérítést és melleket kapjanak a tizedik születésnapjukra, de annak örültem, hogy van remény, hogy egyszer vége lesz a köldökpiercinges érának. Valaki jól megmondja, kiosztja a barbikat. Mindeközben az első klipjeiben követte a divatot, úgy ugrált a klipjeiben, mint egy egyszemélyes Backstreet Boys az olajos testű, nagybőgőző fiúk között.

Pink 2001-ben közreműködött a Moulin Rouge filmben szerepelt Lady Marmalade-ban, ahol ugyanolyan kemény tudott maradni, mint a Let’s Get Party Startedban a rózsaszín paróka ide vagy oda. A karrierje elején a Lady Marmalade-ért, Christina Aguilerával, Lil’ Kimmel és Myával megosztca Grammy díjat kapott. Számtalanszor jelölték, és 2002 óta összesen három Grammyt nyert.

A keménykedés pedig nem egy felvett szerep volt, mint például Britney Spearsnél, akit Hollywood összezúzott, és csak az elmúlt pár évben talált magára. Pink lehet, hogy ügyesen felvette a 2000-es évek ritmusát, de úgy, ahogy ő akarta. A magánéletben pedig ugyanolyan tökös volt. A férjével, a motocrossos Carey Harttal  – pár megszakítással – 2001 óta vannak együtt, és

2005-ben Pink kérte meg a barátja kezét egy versenyen.

Kiíratta, hogy Hart hozzá jön-e, aki először észre se vette a feliratot. Azóta két gyerekük született. A család valamenynire megváltoztatta Pink zenéjét, de csak annyira, hogy már ne legyen ciki a szemérem csontig letolt latexnadrágban ugrálni a színpadon. 2000-től összesen hat szólóalbumot adott ki, az utolsót, a The Truth About Love-ot 2012-ben.

Galéria
Fotó: Getty Images/Tim Roney

Pink, PETA, poltika

Az énekesnő annyira elkötelezett állatvédő, hogy még Vilmos herceg meghívását is visszautasította, mivel a herceg vadászik. A történet már majdnem 15 éves, de még mindig sokat elmond Pinkről. Kit érdekel, ha egy herceg telefonál?! Vilmos a 21. születésnapján szerette volna, ha Pink énekel.

De visszaírtam neki, hogy addig nem, amíg megmagyarázza, hogy miért vadászik.

Pink lelkes PETA-aktivista, és Vilmos hercegnek címzett levelében egyenesen úgy fogalmazott, hogy undorodik attól, hogy a királyi család sportot űz az állatok leöléséből. 2003-ban Anna Wintourt, a Vogue főszerkesztőjét is arra kérte, hogy ne népszerűsítse tovább az állatszőrméből készült ruhadarabokat.

Erzsébet királynőnek pedig javasolta, hogy medvebőr helyett műbőrt adjon a királyi testőrségnek. Stella McCartney divattervező sapkáit ajánlotta fel a hagyományos helyett. 

Az állatvédelem mellett többször kiállt a nyilvánosság elé poltikai nézeti miatt. A 2006-os I’m Not Dead című albumán jelent meg a Dear Mr. President egyenesen George W. Bushnak címezve. Pink a volt elnök hajléktalan és háborús politikáját, valamint az LMBTQ-közösséghez való viszonyát kritizálta.

Obama ciklusa után ismét felszólalt Donald Trump ellen. A nemzetközi nőnapon sztrájkolt a Women’s Marchon, de közvetlenül az elnökválasztás előtt, még tavaly novemberben ki is fakadt,

hogy lehet egy olyan emberre szavazni, aki nem hisz a klímaváltozásban és az emberiségben. 

Pink maximum a fellépőruháit adta fel, de a stílusát nem. A koncertjein már jobban aggódik a közönségért, elmondja, hogy anya, de ugyanúgy elküld egy Trumpot vagy egy Vilmos herceget melegebb éghajlatra, ha úgy érzi. Már nem gördeszkázik, már nem zselézi fel a haját tüsibe, de ha olyan bulit csinál, mint a mostanában felkerült koncertfelvételein, akkor az is elégedett lesz ma este a Szigeten, aki régi Pinket szereti és az is, aki az újat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik