Kultúra

Kórházba került Franco Zeffirelli

Tüdőgyulladás gyanújával kórházba szállították kedd este Franco Zeffirelli világhírű olasz színházi, opera- és filmrendezőt.

A 94 éves mester már a neki szentelt firenzei kulturális központ hétfő esti felavatásán sem tudott részt venni gyengélkedése miatt, nem tudott lakóhelyéről, Rómából a toszkánai városba utazni.

A gálán Andrea Bocelli sztártenor és egy haiti gyermekkórus avatta fel a Franco Zeffirelli Nemzetközi Előadóművészeti Központot, ahol a rendező 70 év alatt összegyűlt archívumát, benne a 10 ezer darabos könyvtárát helyezték el.

A Palazzo Vecchiótól nem messze fekvő San Firenze komplexumban kialakított, a nyilvánosság számára szeptemberben megnyíló központ részben Zeffirelli-múzeumként, részben kulturális központként – konferenciák, filmbemutatók, színművészeti, rendezői és díszlettervezői kurzusok helyszíneként – működik.

A 3700 négyzetméter összalapterületű központban kialakítottak egy Zeffirelli munkásságát, benne több száz saját díszlettervét, híres operák díszleteit, bő egytucatnyi színpadi jelmezét bemutató állandó kiállítást, de lesznek időszaki tárlatok is.

A Zeffirelli-központot a Franco Zeffirelli Alapítvány és Mihail Kusznyirovics orosz mecénás, a GUM moszkvai luxusáruház tulajdonosa támogatja. Az önkormányzat tulajdonában lévő épület felújítása 3,3 millió euróba (egymilliárd forint) került.

Dario Franceschini kulturális miniszter az “olasz művészet és szépség nagykövetének” nevezte Zeffirellit. A miniszter szerint az, hogy Zeffirelli Firenze városának adományozta értékes archívumát, azt jelzi, milyen fontosak a fiatal generációk a toszkán rendező számára”.

A központban fiatal művészek nyerhetnek betekintést Franco Zeffirelli hatalmas filmes és színházi tapasztalataiba. A rendező azt akarja, hogy a kulturális központ olyan eleven intézmény legyen, ahol fiatal művészek ihletet találnak, mondta Franceschini.

Kiemelt kép: MTI/EPA/Alessandro dei Meo

(MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik