Kultúra

Mégsem újítják fel a belváros egyik legszebb, évtizedek óta megmentésre váró bérházát

Az emeletráépítés fejében ígért teljes felújítás tervét elsodorta a népharag – pedig Ybl Miklós első pesti háza ennél jóval többet érdemelne.

A Múzeum körút elején évtizedek óta omladozó, valódi felújítást legutóbb a hatvanas években látott Unger-bérházzal kapcsolatban február derekán röppent fel a hír, miszerint a leromlott állapotú, Ybl Miklós első fővárosi munkájaként ismert, 1852-re elkészült lakóház

„az építészet szerelmeseinek nagy örömére 2018 tavaszán újra régi pompájában tündököl majd. Az eredetileg földszint plusz két emeletes romantikus stílusú épület további két szintet kap, s itt 10 új lakás kerül kialakításra. Egy olyan fejlesztői csapat kezébe került a projekt, akik beruházóként a több évtizedes tapasztalataikra alapozva, az épületnek kijáró tiszteletet megadva, olyan minőséget és kreativitást alkalmaztak, ami a budapesti tetőtér beépítésekben egyáltalán nem ismert.”

Galéria
Fotó: Vincze Miklós/24

Az Unger Apartments néven futó projekt magyarul ugyan nem, de angolul, oroszul, illetve kínaiul tökéletesen kommunikáló honlapjáról akkor ennél több is kiderült, így megtudhattuk, hogy az épület két, a homlokzat síkjától némiképp hátrébb tolt szintet kap, a ráépítésért cserébe a beruházó pedig – amint ez szokás – vállalja az épület teljes felújítását.

Mégsem újítják fel a belváros egyik legszebb, évtizedek óta megmentésre váró bérházát 1

A projekt bejelentése után aztán robbant a bomba: számos fronton indult tiltakozás a projekt megvalósítása ellen, így az 1,25-1,5 millió forintos négyzetméteráron hirdetett lakások végül nem valósulnak meg, hiszen

a fővárosi kormányhivatal V. kerületi Építésügyi és Örökségvédelmi Osztálya nem adta meg az építési engedélyt a Múzeum körút 7. átépítési terveire.

– tudta meg a zoom.hu.

A lap írásából kiderül, hogy a másodfokú építésügyi hatóság a sajtóvisszhang, illetve az ingatlan.com-on megjelent hirdetés miatt a másodfokú építésügyi hatóság felügyeleti eljárást indított az építési engedéllyel kapcsolatban.

„A hatóság az építési engedélyt annak ellenére vonta vissza, hogy az erről szóló határozat meghozatalakor azt már jogszerűen nem tehette volna meg, illetve a közigazgatási eljárásról szóló törvény eljárási szabályainak súlyos megszegése mellett. Ezek közül számunka a “legfájóbb” talán a teljes mellőzésünk volt az eljárás során. Kifejezetten tudattuk a hatósággal, hogy szeretnénk előadni a tényeket, bemutatni a terveket, tisztázni a félreértést, azonban kérésünket – jogszabályellenesen – figyelmen kívül hagyta a hatóság” – mondta a lapnak Popescu Balázs, az EHB Unger-ház Kft. ügyvezetője.

A cég bíróságon támadja meg a döntést, az ügyet pedig nehezíti, hogy a ház lakói is a felújítás mellett állnak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik