Kultúra

Kínában egykor még a halott tücskökből is játék lett

Vincze Miklós
Vincze Miklós

újságíró. 2017. 07. 25. 14:59

Az ötlet egy szegény utcai játékárus fejéből pattant ki, aki csak boldoggá akarta tenni a gyerekeket.
Korábban a témában:

1938-ban járunk – Kínát már több, mint huszonöt éve nem császár irányítja, a nép pedig épp hogy elkezdte kiheverni az abszolút hatalmat gyakorló Csang Kaj-Sek által indított polgárháborút (1927-1931, de a következő években sem szűntek meg a harcok a határvidékeken), máris belecsúszott a második világháború előszobájának tartott második kínai-japán háborúba. A már akkor óriási társadalmi különbségeket felvonultató országban, a háborúba indult apák nélküli családokban egyre kevesebb a jókedv, az emberek viszont mindent megadnak azért, hogy legalább a kisgyerekek jól érezzék magukat.

Így gondolkodhatott az a szegény játékárus is, aki a Kínában már közel kétezer éve kedvtelésből, házikedvencként is tartott tücskökből készített apró műalkotásokat, és kínálta azt fillérekért a gyerekeknek.

A különös árusról a Pittsburgh Press 1938. október 23-i száma emlékezik meg, sőt, néhány alkotás fotóját is megosztja:

ROVAROK, MINT JÁTÉKOK

Halott tücskökből lettek játékok Kínában

 

Kínában, ahol az élet nehéz, ez a játékárus az öregek és fiatalok kedvence. Peiping (ma Peking) utcáin állítja ki a portékáját, és a gyerekek csapatostul özönlenek azokat megcsodálni, majd – ha van néhány fillérjük – megvenni. Leglenyűgözőbb árui közül egy egész készletnyi készült halott tücskökből, melyek immár az ősi város számtalan utcai árusát figurázzák ki.

„Vendéget borotváló borbély”

„Virág- és növényárus”

„A borbélyok a vendéghez is ellátogattak, hiszen a boltjukat könnyedén hosszú, vállukra fektetett póznára akasztották. A képen egy kínai tücsökborbélyt láthatunk, aki az eszközeivel sétál az utcán, és megkérdi a szembejövőket, nem szeretnének-e egy jó borotválást.”

„Pejping (Peking) utcáit biciklisek töltik meg, így a játékárus készlete sem lenne teljes egy karikázó tücsök nélkül.”

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Budapest, 2014. március 27.
Vancsura István, a NAV megszüntetett Kiemelt Ügyek Igazgatósága RAPID ellenőrzési főosztályának volt vezetője (j) és Horváth András, volt adóhivatali dolgozó a Levegő Munkacsoport Áfabotrány: kitálal egy volt NAV-vezető címmel tartott sajtótájékoztatóján Budapesten a MagNet Házban 2014. március 27-én.
MTI Fotó: Soós Lajos

Az ember, aki legyűrte a NAV-ot és a NER-t

Kommentek

Migrants make their way through the countryside after they crossed the Hungarian-Croatian border near the village of Zakany in Hungary to continue their trip to north on October 16, 2015. Hungary said it will shut its border with Croatia at midnight, closing a major entry point for migrants bound for northern Europe, weeks after a similar move on its Serbian frontier triggered clashes with refugees.    AFP PHOTO / HANNA SONIA / AFP PHOTO / HANNA SONIA
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.