Kultúra a világ egy fura hely

És Ön látott már kék békát?

Pedig minden esélye megvan rá, hiszen a mocsári békával akár a kertben ücsörögve is találkozhatunk.

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) által az idei év kétéltűjének is választott mocsári béka az év jó részében a laikus szem számára teljesen átlagos, barna békának tűnik:

Nászruhájukkal azonban kétségkívül felhívják magukra a figyelmet, hiszen a hét-nyolc centiméteres állatok néhány napra olajosan csillogó, azúrkék csodákká változnak:

A jelenség magyarázata jóval egyszerűbb annál, mint ahogyan azt gondolnánk, hiszen az állatok nem a leendő partner kíváncsiságát akarják ezzel felkelteni, vagy épp kívánatosabbnak tűnni a vetélytársaknál – mindössze könnyen megkülönböztethetővé teszi őket a nőstényektől, lerövidítve a pártaláláshoz szükséges időt.

Az ország egész területén, de leginkább a dombvidékeken megtalálható faj persze nem csak Magyarországon, de Európa és Nyugat-Ázsia folyóinak holtágaiban, nedves réteken és lápokban is előfordul – írja az MME.

Látott már ilyen békát? Van róla fotója is? Töltse fel a Kétéltű-Hüllő Térképezés oldalára, segítve ezzel a faj egyedszámának és élőhelyének minél pontosabb megfigyelését!

Fotók: Wikimedia Commons, MME/Kétéltű-hüllő Ponttérképezés

Ajánlott videó

Olvasói sztorik