Kultúra
diákok, fiatalok (diákok, )

Óriási magyar siker a 25. Nemzetközi Filozófiai Diákolimpián

Ember Zoltán
Ember Zoltán

újságíró. 2017. 07. 21. 14:26

Korábban a témában:

Schultz Nóra, a budapesti Radnóti Gimnázium végzőse aranyérmet nyert a 25. Nemzetközi Filozófiai Diákolimpán Rotterdamban. Felkészítő tanára Takács Márta, a Fazekas Mihály Fővárosi Gyakorlógimnázium magyar–filozófia szakos tanára volt, akinek szakmai vezetésével az utóbbi öt évben sorra nyerjük a filozófiai diákolimpiákat.

Schulz Nóra, a filozófiai diákolimpia aranyérmese. Fotó: Geza Talaber.
Schultz Nóra, a 25. filozófiai diákolimpia aranyérmese. Fotó: Geza Talaber.

Schultz Nóra a 24.hu-nak elmondta, a Cambridge-i egyetemre készül, komplex társadalomtudományi képzésre iratkozik be idén októbertől. 

Azt mondta, brit diákhitelt vesz föl a tandíjra, amely nagyjából 9000 font és fedezi a teljes tandíját Cambridge-ben. A brit egyetem pedig a megélhetési költségekre fog támogatást adni, 3000 fontot, vissza nem térítendő támogatás formájában.

A feladat: esszéírás idegen nyelven

Az idén 45 ország 95 diákja vett részt a versenyen. A csapatot Pató Attila, a Magyar Filozófiai Társaság elnökségi tagja vezette. A szegedi Kiss Lóránt (tanára: Farkas Zoltán) dicsérő oklevelet kapott.

A diákolimpián a résztvevőknek négy idézet közül kell választaniuk egyet, amely alapján önálló esszét írnak a verseny négy hivatalos nyelvének (angol, francia, német, spanyol) egyikén. Az idén Spinoza, Herbert Marcuse, Martha Nussbaum és a japán Imamicsi Tomonobu volt terítéken. Nóra Marcuse Represszív tolerancia című írásából vett idézetet választotta, értelmezésében a leegyszerűsített narratívák olyan látszatcselekvések, amelyek elveszik a teret a valódi változástól.

A kijutó két diákot minden évben az Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny legjobbjai közül választja ki a Magyar Filozófiai Társaság által felkért zsűri. Miközben a diákolimpiai helyezés külföldön sok kaput megnyit, addig az itthoni felvételinél semmilyen előnyt nem jelent.

Megszűnt a filozófia oktatás

A filozófia oktatása a kormány “oktatási reformjának” köszönhetően gyakorlatilag megszűnt a hazai középiskolákban. Bár az új kerettanterv szerint a 11. osztályban kötelezően megjelenik az etika, a 12. osztályban pedig az életvitel, a mindennapos testneveléssel együtt annyira megnőttek az óraszámok, hogy a filozófia választható tárgyként a legtöbb iskolából kiszorult. A Fazekasban a tizenkettedikesek még órarend szerint tanulnak filozófiát, illetve néhány iskolában elszórtan – például a Városmajori Gimnáziumban – délutáni fakultáción foglalkoznak filozófiával.

Ennek ellenére az utóbbi években sorra nyerjük az érmeket filozófiából. A magyarok sikerszériája 2013-ban Palasik Róbert aranyérmével indult, majd Merker Iván 2014-ben ezüstöt, 2015-ben pedig aranyat nyert. Mindegyikük tanára Takács Márta, a Fazekas Mihály Fővárosi Gyakorlógimnázium magyar–filozófia szakos tanára volt. Talán nem túlzás azt állítani, hogy az ő elhivatottságának köszönhető a kiemelkedő nemzetközi sikerszéria.

Merker-Ivan(430x286).jpg (Array)
Óriási magyar siker a 23. Nemzetközi Filozófiai Diákolimpián
Merker Iván, a Fazekas gimnázium diákja aranyérmet kapott egy nemzetközi filozófiai diákolimpián. Tavaly is indult, akkor második lett.

A cikk forrása: Orosz Ildikó blogja

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Budapest, 2014. március 27.
Vancsura István, a NAV megszüntetett Kiemelt Ügyek Igazgatósága RAPID ellenőrzési főosztályának volt vezetője (j) és Horváth András, volt adóhivatali dolgozó a Levegő Munkacsoport Áfabotrány: kitálal egy volt NAV-vezető címmel tartott sajtótájékoztatóján Budapesten a MagNet Házban 2014. március 27-én.
MTI Fotó: Soós Lajos

Az ember, aki legyűrte a NAV-ot és a NER-t

Kommentek

Migrants make their way through the countryside after they crossed the Hungarian-Croatian border near the village of Zakany in Hungary to continue their trip to north on October 16, 2015. Hungary said it will shut its border with Croatia at midnight, closing a major entry point for migrants bound for northern Europe, weeks after a similar move on its Serbian frontier triggered clashes with refugees.    AFP PHOTO / HANNA SONIA / AFP PHOTO / HANNA SONIA
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.