Kultúra

Az egyik legvitatottabb náciellenes merényletről készült film

Az 1942-es Anthropoid hadműveletről idén már a második filmet mutatják be. Az első, Jamie Dornan és Cillian Murphy főszereplésével nemes egyszerűséggel az Anthropoid címet kapta, és tavaly szeptemberben ment a külföldi mozikban (nálunk nem vetítették).

Sean Ellis filmje Hitler jobbkeze, az SS-vezető Reinhard Heydrich meggyilkolását dolgozza fel, és az októberben debütáló, nagyrészt Budapesten forgott HHhH – Himmler agyát Heydrichnek hívják című mozi is a vitatott merénylettel foglalkozik. Az előzetes alapján egyelőre nehéz eldönteni, hogy mennyire lesz más a megközelítés, utóbbi talán többet foglalkozik Heydrich magánéletével, azon belül is a feleségével, akit a Holtodiglanból ismert Rosamund Pike alakít.

Reinhard Heydrich SS katonát, a Cseh–Morva Protektorátus protektorhelyettesét 1942-ben gyilkolták meg, a brit területen működő cseh emigráns kormány, élén Edvard Beneš miniszterelnök közreműködésével. A cseh ellenállás akciója többek szerint fölösleges volt, nem hozta meg a remélt eredményt, ráadásul a németek bosszúja, százak kivégzése, települések komplett elpusztítása nem érte meg. A merényletet két cseh ügynök hajtotta végre nagyjából sikeresen, Heydrich belehalt a sérüléseibe. Hitler könnyedén pótolta jobbkezét, de könyörtelenül megtorolta a gyilkosságot, nem elégedett meg a merénylők halálával.

A filmet október 12-én mutatják be, Rosamund Pike (Holtodiglan) és Jason Clarke (Everest) főszereplésével. 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik