Kultúra

Itt volt már az ideje, hogy női zsűrielnök legyen Velencében

Idén Annette Bening vezeti az augusztus végén induló Velencei Filmfesztivál zsűrijét. Több mint egy évtizedet kellett várni, hogy újra nőt válasszanak.

Kínosan hosszú sorozat szakad meg a négyszeres Oscar-jelölt színésznő velencei elnöklésével. A zsűrit ugyanis az elmúlt 11 évben minden egyes alkalommal férfi vezette. Alberto Barbera, a fesztivál művészeti igazgatója el is ismerte, hogy már nagyon itt volt az ideje egy női zsűrielnöknek.

Rendkívül örülök, hogy Annette Bening elvállalta a szerepkört, amelyet ugyanazzal a tartással, intelligenciával és tehetséggel fog betölteni, mint egész karrierjét Hollywoodban, Európában vagy  színpadon

– írta

Bening ezzel a hatodik női zsűrielnöke lesz a világ legrégibb filmfesztiváljának. Utoljára 2006-ban vezette nő a testületet, akkor Cathrine Deneuve volt az elnök. Az elmúlt években a fesztivál fontos nyitánya lett a díjszezonnak, olyan Oscar-porszívók debütáltak itt, mint a Gravitáció, a Birdman, a Spotlight, vagy a Kaliforniai álom.

Az 1958-as születésű Bening színpadi színészként kezdte karrierjét a 80-as évek elején, majd nagy filmsikerekben is játszott. Kevin Spacey partnere volt az Amerikai szépségben, de főszerepet játszott a Svindlerekben, A gyerekek jól vannakban, és a Szabó István által rendezett Csodálatos Júliában is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik