Kultúra

Tudjuk, hol fesztiválozol idén nyáron

Holnap kezdődik a Volt fesztivál, ezzel pedig hivatalosan is elkezdődik az igazi fesztiválszezon. Kis hazánk fesztivál-nagyhatalom, ez pedig minden nyáron újra és újra bebizonyosodik, hiszen az egyszeri érdeklődő is széles körben válogathat a zenei műfajok közül a szeletelős elektro-mulatozástól a kézműves-köcsögös folklór banzájig. Összeszedtünk néhány zenei fesztivált, ahova érdemes lesz néhány napra ellátogatni.

Volt fesztivál, Sopron – június 27 – július 1.

Az egyik legrégebbi hazai fesztivál idén 25 éves, és bár már a mai naptól fogadja a látogatókat, hivatalosan csak holnaptól kezdődik. Az idei legnagyobb durranás a Linkin Park koncertje lesz, amiért a nagyszínpad előtti küzdőteret 45 ezer fősre bővítették. A Volt zeneileg az egyik legsokszínűbb buli, így a nu-metal és a világzene mellett bőven megfér az elektronikus és a rockzene is.

AlteRába Fesztivál, Körmend – július 11 – 16.

Már nyolcadik éve várja a rock és az alternatív zene szerelmeseit a Pro Art-díjas AlteRába, ami magát az “ország legnagyobb kerti partija” néven emlegeti. Az Ismerős Arcok és az Ossian mellett fellép az Anna and the Barbies és a Pál utcai fiúk meg a Halott Pénz.

EFOTT, Velence – július 11 – 17.

Az EFOTT vagyis az Egyetemisták és Főiskolások Országos Turisztikai Találkozója egy olyan vándorló fesztivál, ami már 1976 óta velünk van, ezzel gyakorlatilag kiérdemelve a legrégebbi magyarországi fesztivál nevet. Idéntől egy nappal hosszabb lesz: az utolsó, vasárnapi nap egy teljes napnak fog megfelelni. Lesz Dévényi Tibi bácsi 70 éves születésnapi mega-showja sztárvendégekkel (Soho Party, Bon-Bon, Szandi, Takáts Tamás, Groovehouse, Vincze Lilla, Mikler Roland), millió dj-set, a Cseh Tamás program pedig bemutatja az EFOTT Akusztikot.

Campus Fesztivál, Debrecen – július 19-23.

A Campus, mondhatni, családi fesztivál, hiszen egyik legvonzóbb tulajdonsága, hogy a több mint kétszáz zenei programok mellett filmes, stand-upos, gasztro és borfalu is várja az érdeklődőket a debreceni Nagyerdőben. Az idei év legnagyobb durranása a The Prodigy lesz, akik számára Magyarország nem, de Debrecen még ismeretlen terület.

FEZEN,  Székesfehérvár – augusztus 2 – 5.

Idén 20 éves az egyik legismertebb hazai rock-fesztivál, a négy nap alatt pedig 113 fellépő gondoskodik arról, hogy ez mindenki számára emlékezetes legyen. A legnagyobb durranások a kötelező hazai fesztiválzenekarok mellett a Scooter, Alice Cooper, a The Offspring, az Ignite vagy a Therion.

Sziget Fesztivál, Budapest – augusztus 9-16.

Az idei az első olyan Sziget, ami már nem Gerendai Károly bábáskodása alatt rendeznek meg, hiszen a fesztivált januárban eladták egy brit befektető cégnek. Ez persze semmit nem fog azon változtatni, hogy a Szigetre idén is több ezer embert várnak az öt nap alatt. Az 50 helyszínen a több mint 1000 programlehetőség mellett olyan nagy sztárságok is fellépnek mint Macklemore, Major Lazer, Steve Aoki vagy a Rudimental.

SZIN Fesztivál, Szeged – Augusztus 23-26

Szánsájn, Tisza-part és a nyár utolsó bulija: megújult külsővel várja az érdeklődőket a Szegedi Ifjúsági Napok, ahol idén másodszorra lép fel Magyarországon az Enter Shikari emo-core zenekar. De a négy nap alatt itt lesz a Russkaja, a Naughty Boy és a Boban Markovich Orchestra is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik