Kultúra

Szemérmetlen politikai játszmák, szemérmetlen hálószobai játékok

Megjelent magyarul Mario Vargas Llosa új regénye, az Öt sarok.

Öt sarok címmel adta ki a Nobel-díjas perui szerző, Mario Vargas Llosa új regényét az Európa Könyvkiadó. Az eredeti nyelven 2016-ban megjelent kötetben a szerző ismét a diktatúra témáját feszegeti, ezúttal könnyed írói fogásokkal: a szemérmetlen politikai játszmákat szemérmetlen hálószobai játszadozásokkal fűszerezi.

Egy dúsgazdag perui bányamérnök szembesül egy paksaméta nagyon kínos fotóval. Enrique Cárdenas elborzadva ismeri fel magát a tucatnyi prostituált közt, meztelenül, a legkülönfélébb pozitúrákban. Megzsarolja egy bulvárlap főszerkesztője, de ő nem fizet. A fotók megjelennek. Óriási a botrány, a szégyen, egész Lima ezen csámcsog, a bányamérnök családja romokban.

A főszerkesztőt bestiálisan meggyilkolják, és a gyanú természetesen Cárdenasra terelődik…

A kilencvenes években járunk, Fujimori elnöksége és a Fényes Ösvény terrorcselekményei idején, amikor Peru tényleges vezetése gyakorlatilag a titkosszolgálat főnökének a kezében van, és amikor Fujimori (akivel szemben egyébként Vargas Llosa alulmaradt az elnökválasztási küzdelemben) jó pár évre a gátlástalan korrupció mocsarába süllyesztette az országot.

A Nobel-díjas szerző a latin-amerikai irodalom hagyományához választott témát, de ezúttal – A Kecske ünnepe komor realizmusával ellentétben – könnyedebb írói fogásokkal élt. Az Öt sarok Szőnyi Ferenc fordításában jelent meg az Európa Könyvkiadónál, amely idén a szerző A Kecske ünnepe című regényét is új kiadásban jelentette meg.

Korábban a CEU rektora közölte, hogy június 22-én akadémiai konferenciát rendeznek az akadémiai szabadságról. A konferencia vezérszónoka a Nobel-díjas Mario Vargas Llosa lesz.

Nem sokkal ezután lesz az egyetem évzárója, ahol Joachim Gauck kapja meg a Nyitott Társadalom díját.  

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik