Kultúra

A pilóta miatt haltak meg a legendás kórus tagjai

Lezárult a vizsgálat. A repülőgép szállította az Alekszandrov-együttes tagjait.

A tragédia okait vizsgáló bizottság zárójelentése szerint a pilóta hibája miatt zuhanhatott le tavaly decemberben a repülőgép Szocsi közelében. A Tu-154-es utasszállító katasztrófájában 92 ember halt meg. Az orosz hadsereg művészegyüttesének tagjai egy szíriai orosz katonai bázison léptek volna fel. Tavaly decemberben Makszim Szokolov orosz közlekedési miniszter – még a bizottság felállítása előtt – úgy nyilatkozott, hogy a gép műszaki hiba miatt zuhant le.

Az orosz védelmi minisztérium most azt közölte, hogy a vizsgálat szerint

a balesetet a repülőgép parancsnoka térbeli orientációjában (helyzetértékelésében) beállt zavar okozhatta, amely a repülőgép irányító berendezéseivel való hibás műveletekhez vezetett.

A bizottság szerint nem sértették meg sem az utasok, sem a 150 kilónál súlyosabb rakományok elhelyezésére vonatkozó előírásokat, nem történt szabálytalanság Szocsiban a gép üzemanyag-feltöltésekor, és nem találtak külső tényezők hatására utaló jeleket sem.

A bizottság szakértői gondosan elemeztek minden, a légi balesetet megelőző körülményt, valamint tanulmányozták a Tu-154-es repülésének műszaki paramétereit a felszállástól Szocsi repülőteréről.

Az Orosz Hadsereg csaknem háromszáz tagú ének- és táncegyüttese a tavalyi tragédia után új művészeti vezetővel, szólistákkal, zenekari és kórustagokkal járja újra a világot. Az Alekszandrov Együttes néhány napja Budapesten is fellépett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik