Kultúra

A férfiak, akik önként jelentkeztek, hogy megmérgezze őket a kormány

Vincze Miklós
Vincze Miklós

újságíró. 2017. 06. 01. 16:21

Száz évvel ezelőtt fél évnyi étkeztetésért cserébe egyesek még ezt is bevállalták.
Korábban a témában:

A XIX. század szédületes iramú fejlődése mellett sorra jelentek meg az új ételalapanyagok és gyógyszerek, melyek összetevőit ma nemes egyszerűséggel drogokként emlegetjük, így a századforduló Amerikájában felmerült az igény arra, hogy bizonyos szabályok és korlátok közé szorítsák a hosszútávú fogyasztásukkal ismeretlen mellékhatásokat okozó szereket az emberek elé öntő, mindenféle korlátozás nélkül működő élelmiszer- és gyógyszeripart.

Az USA Mezőgazdasági Minisztériumának kémiai kutatóintézetét (Department of Agriculture’s Bureau of Chemistry)ekor vezető Harvey Washington Wiley által kitalált kutatás ezen anyagok listázását, illetve az egészségügyi határérték megszabását tűzte ki célul, de a Kongresszustól 1902-ben zöld utat kapott projekthez néhány önként jelentkezőre is szükség volt.

A média által egyszerűen csak Poison Squadként (Méregcsapat) emlegetett résztvevők végül mind a minisztérium alacsony bérből tengődő hivatalnokai közül kerültek ki, hiszen számukra igen csábító volt a legalább hat hónapon át kapott, napi három ingyenes étkezés lehetősége.

Wiley természetesen nem garantálta a fiatal férfiak egészségét, sőt, figyelmeztette őket arra, hogy a komolyabb rosszullétek, illetve mellékhatások jelentkezésekor egy időre – felépülésükig – pihentetik őket, esetleges haláluk esetén pedig családjuk semmiféle jogorvoslati lehetőséggel nem élhet majd. Az egészségi állapotukban bekövetkező változásokat mindennapos súly-, testhőmérséklet-, illetve pulzusmérés, valamint a vizelet- és székletminták elemzése mellett a heti teljes átvizsgálások során is naplózták, hiszen így kézzelfogható bizonyítékkal rendelkeztek a különböző szerek hatásairól.

Az intézet alagsorában kialakított konyhában, ebédelőben és laborban folytatott projektben segédkező kutatók ezt követően megkezdték a férfiak lassú mérgezését:

többek közt a húsok tartósításához használt bóraxot rejtettek a felszolgált vajba, tejbe, illetve kávéba, formaldehid bukkant fel a grillcsirkében és marhában, réz-szulfát és kálium-nitrát pedig a gyümölcsös pitékben – előbb csak igen apró dózisban, majd folyamatosan egyre nagyobb mennyiségben.

A különböző anyagok fogyasztását korlátozó intézkedésekre szükség is volt, hiszen a vásárlók olívaolaj helyett könnyen gyapotmagból sajtolt olajat kaphatott az ember, az anyák pedig olyan hajmeresztő dolgokkal altatták például el a gyermekeket, mint ez a 46%-os alkohollal bíró, ópiummal dúsított ital, melyből a címkén lévő adagolás szerint egy ötnapos csecsemőnek öt, a két hetesnek nyolc, az ötévesnek pedig huszonöt cseppre volt szüksége, de a felnőttek akár egy teáskanállal is bátran bevehettek belőle:


A kísérletben résztvevők nem ehettek mást az intézetben kapott ételen kívül, és tilos volt a nassolás, valamint az alkoholfogyasztás is, így a tizenkét férfi egyedül vizet vehetett magához az étkezések közt.

Az ebédlőben

A kutatók először a bórax kritikus szintjét próbálták meghatározni, így két-három hétnyi normális étkeztetés (az ekkor nyert adatokat vették alapértékeknek) után fél grammot rejtettek el belőle a vajban, de a kísérleti nyúlként használt férfiak a kóstolás után azonnal felismerték, hogy valami nincs rendben, így a teljes vajmennyiséget a tányérokon hagyták. A szakács ezután a tejbe próbálta rejteni az anyagot, de ugyanez történt: a férfiak az első korty után otthagyták a tejet. Végső megoldásként a kutatók bóraxtablettákat készítettek, melyet a résztvevők az étkezés végén megadó tekintettel lenyeltek. Heteken át mellékhatások nélkül tűrték a fogyasztását, de az igazi jelek csak hónapokkal később jelentkeztek: egyre többször számoltak be fej- és gyomorfájásról, sőt, a depresszió első jelei is felütötték a fejüket.

“Egyedül a bátrak képesek megenni az ételt” – a résztvevők által kitalált szlogen egykor az ebédlőt díszítette

A tesztelt anyagok közt később a szalicilsav, a kénsav és a nátrium-benzoát (E211) is felbukkant, de a sokáig legfőbb maláriagyógyszernek számító, a toniknak máig összetevőjét képező kinin, illetve formaldehid és benzoesav is felbukkant a kísérletekben.

Az alagsor végül öt éven át, egészen 1907-ig adott otthont efféle kísérleteknek, melyek során természetesen többször nyugdíjazták a kísérleti alanyokat, és új csoportokat hoztak létre.

Wiley 477 oldalas szakvéleménye felemás fogadtatást kapott: a bóraxxal kapcsolatos észrevételeit elfogadták, a benzoesavval kapcsolatos meglátásait azonban az élelmiszerlobbisták – sőt, saját főnökei is! – megpróbálták nem észrevenni, hiszen azt széles körben használták ételek tartósítására.

1906-ban végül a Kongresszus elfogadta a világ első komoly élelmiszerügyi törvényét, a sokszor csak Wiley Act néven emlegetett Pure Food and Drug Act-ot, illetve a húsok minőségellenőrzését rendszabályozó Meat Inspection Act-et, de ezzel a csoport munkája nem ért véget. A harmincas évek elején a kémiai kutatóintézet felvette a U.S. Food and Drug Administration (Élelmiszer- és Gyógyszerfelügyeleti Hatóság) nevet, és a tengerentúlon máig az ő minőségi tanúsítványuk szükséges az élelmiszerek, illetve gyógyszerek forgalomba hozatalához.

Fotók: Department of Psychology/University at Buffalo, FDA, The ‘Poison Squad’ and the Advent of Food and Drug Regulation
Szeretnél személyre szabottan híreket olvasni a mobilodon?
Töltsd le a 24.hu app-ot, és tájékozódj hiteles forrásból megbízhatóan és gyorsan! A 24.hu
vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Young man at the psychotherapist, lying on couch, emotionally speaking, discussing with psychotherapist his problems, practitioner making some notes. Horizontal photo banner for website header design
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.