Kultúra

Ezeknek az országoknak az útleveleivel kis túlzással bárhová bejuthatunk

Természetesen vízum nélkül, mintha csak a Bécsbe szakadt unokatestvérekhez ruccanna át az ember.

Az elsőre talán kézen állva is fél perc alatt elvégezhető, gondtalan szórakozásnak tűnő vízumigénylés bármikor véres verejtékkel járó élet-halál küzdelemmé válhat, főleg, ha nem csak egyszerű, pár napos kiruccanást tervezünk egy idegen országba.

A schengeni zónán belül nekünk, magyaroknak viszonylagos szerencsénk van, így huszonöt európai országba juthatunk el anélkül, hogy teljes pánikban fel kellene forgatnunk a lakást az útlevelünk után, de ez természetesen még nem jelent megoldást a világ egoztikusabb tájaira való utazásban. Magyarország természetesen számos országgal kötött vízummentességi szerződést, de minden ország határát így sem léphetnénk át.

De mely országok azok, aminek a lakói szinte szabadon repülhetnek a világ bármely pontjára anélkül, hogy remegő kézzel kellene kitölteniük egy nyomtatványt, vagy online űrlapot?

A Passport Index által összerakott, folyamatosan frissülő lista meglepetések egész sorát mutatja – a listát az elérhető országok száma alapján rendeztük:

159 ország – Szingapúr és Németország.

158 – Svédország.

157 – Dánia, Finnország, Olaszország, Franciaország, Spanyolország, Norvégia, Egyesült Királyság, Dél-Korea, Egyesült Államok.

156 – Svájc, Hollandia, Luxemburg, Belgium, Ausztria, Portugália, Japán.

154 – Görögország, Új-Zéland, Ausztrália.

153 – Izland.

152 – Málta, Csehország.

151 – Magyarország.

150 – Lengyelország.

149 – Szlovénia, Szlovákia, Litvánia, Lettország.

148 – Észtország, Lichtenstein.

147 – Ciprus.

144 – Brazília, Monaco.

143 – Horvátország, Románia, Bulgária.

142 – Argentína.

141 – Hong Kong, Chile.

140 – San Marino.

(A lista itt folytatódik.)

A rangsorból tökéletesen látszik, hogy a vasfüggöny negyedszázaddal ezelőtti leomlása után mély levegőt vett országok Csehország kivételével mind mögöttünk végeztek, de az egykori északi szomszéd, Csehszlovákia kettéválásával született nemzet lakói is csak eggyel több országba juthatnak el, a különbségek teljes listája pedig mindössze három elemből áll:

Magyar útlevél birtokában egy Etiópiába, illetve Lesothóba tartó gépre is csak érvényes vízum birtokában jó ötlet felszállni, Katarba viszont akár egyetlen személyi igazolvány és bankkártya birtokában is bátran elindulhatunk. A cseheknél ez a helyzet kicsit más: nekik épp Katarral kell vesződniük, míg Lesothóba szabadon beléphetnek, Etiópiában pedig leszállás után automatikusan vízumot nyomnak a kezükbe.

Ha legközelebb azt olvassa tehát a médiában, hogy hamis magyar útleveleket foglaltak le, akkor már tudja az egyik okát annak, miért is születnek ezek az iratok.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik