Kultúra

Az új kannibálhorrort is láthatjuk majd az idei Titanicon

A Nyers című alkotás mellett számos izgalmas produkcióval közeleg az április elején startoló nemzetközi filmfesztivál.

27 ország 34 filmjét vetítik a 24. Titanic Nemzetközi Filmfesztiválon, amelynek egyik sztárvendége, Tony Palmer Leonard Cohenről szóló dokumentumfilmjét kíséri el Budapestre – közölték a szervezők az április 6. és 13. között zajló fesztivál sajtótájékoztatóján.

A fesztivál, amely összeköti a világot

– mondta el a Titanic szlogenjét Horváth György fesztiváligazgató, majd hozzáfűzte:

A 27 országból érkezett válogatással a mai magyar filmeket is szeretnénk kontextusba helyezni.

A nyolc napos mustrát három helyszínen rendezik meg: a Toldi moziban, az Uránia Nemzeti Filmszínházban és az Ódry Színpadon.

Nagy dolog, hogy az egyetem részese lehet a Titanic filmfesztiválnak.

– jelentette ki Hegedűs D. Géza, a Színház- és Filmművészeti Egyetem rektorhelyettese a Ludwig Múzeumban tartott tájékoztatón.

A mustra műsorát a dán Allen Sorensen ismertette, aki negyedik éve a fesztivál programigazgatója. Kiemelte, hogy a fesztivál Titanic Doc szekciójában Jim Jarmusch és David Lynch egy-egy munkája mellett Tony Palmer Bird on a Wire című Leonard Coenről szóló dokumentumfilmje is szerepel. Ennek bemutatásával a tavaly novemberben elhunyt költő és dalszövegíró előtt is tiszteleg a fesztivál.

A programigazgató felidézte, hogy a hetvenes évek elején készült és aztán évtizedekre eltűnt filmet még Koppenhágában látta először és akkor találkozott személyesen Tony Palmerrel, az alkotás rendezőjével is, aki most Budapestre is elkíséri digitálisan felújított koncertfilmjét.

A programigazgató szerint a rövidebb, ezúttal nyolcnapos program és a kevesebb helyszín révén idén koncentráltabb lesz a mustra.

A Titanic az Óriás című svéd filmmel nyílik meg április 6-án, a mustra utolsó napján pedig Jeff Nichols Loving című alkotását láthatják a nézők. A versenyprogramban hét film küzd a Hullámtörők-díjért. Az elismerést odaítélő nemzetközi zsűri elnöke Enyedi Ildikó filmrendező, tagja Frédéric Strauss francia kritikus és Dragomán György író, aki hosszú ideig filmkritikusként is dolgozott.

A Titanic Filmfesztiválon tartják április 8-án Török Ferenc 1945 című történelmi filmjének magyar premierjét.

Az idei Berlinalén közönségsikert aratott film rendezője elmondta: számára

Evidens, hogy a Titanicon lesz a premier.

Elárulta, hogy kicsit tart a magyar fogadtatástól, mivel a film egy kényes történelmi korszakban játszódik. A rendező felidézte, hogy számára jó iskola volt a Titanic filmfesztivál, mivel kitekintést nyújtott a világ filmművészetére.

A Titanic zárónapján, április 13-án, csütörtökön a nemzetközileg is nagy felzúdulást keltett francia kannibálhorror: a Raw is bemutatkozik, amelyet itthon Nyers címen láthatnak majd a nézők a Toldi moziban.Horváth György fesztiváligazgató elmondta, hogy idén is lesznek kísérőrendezvényei a fesztiválnak, ezek között kerül sor öt alkalommal egy mesterkurzusra.

A nemzetközi seregszemle részletes programja a Titanic Filmfesztivál honlapján olvasható.

Forrás: MTI

Ajánlott videó

Olvasói sztorik