Kultúra

Több, mint 300 film versenyez majd a Zsigmond Vilmos Filmfesztiválon

Idén májusban rendezik meg először a tavaly elhunyt Oscar-díjas operatőr emlékét őrző nemzetközi seregszemlét.

Háromszáznál is több alkotást neveztek a tavaly elhunyt Oscar-díjas Zsigmond Vilmos emlékét őrző filmfesztiválra, melyet első alkalommal májusban rendeznek meg Szegeden – jelentette be a szervező Szegedi Rendezvény- és Médiaközpont Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója a Tisza-parti városban.

Jávorszky Iván az eseményről rendezett sajtótájékoztatón elmondta, hogy

öt kontinens 47 országából érkeznek művek a fesztiválra öt kategóriában: 16 egész estés film, 170 kisjátékfilm, 44 kísérleti-, 59 dokumentumfilm, valamint 13 animációs alkotás.

A hatalmas érdeklődés annak is köszönhető, hogy alig rendeznek a világon olyan fesztivált, amely az operatőr munkáját helyezi fókuszba. Európában jelen pillanatban csupán egyetlen ilyen jellegű seregszemle van, a lengyelországi Bydgoszcz-ban rendezett Camerimage.

A versenyprogram anyagát előzsűri alakítja ki. A díjakról öttagú testület dönt, amelynek elnöke Szabó Gábor Balázs Béla-díjas operatőr, aki Zsigmond Vilmos egyetlen, rendezőként jegyzett filmjét, A tékozló apát fotografálta. A bírálóbizottság munkájában részt vesz Miklós Mari, a Tékozló apa vágója, Pierre Filmon, a Harmadik típusú találkozások Zsigmond Vilmossal című film rendezője, Nigel Walters brit operatőr, valamint Sághy Miklós egyetemi docens, a Filmvilág folyóirat szerzője.

A fesztiválon a Zsigmond Vilmosról elnevezett fődíj mellett kiosztják majd Szeged város elismerését, a Báron György által vezetett kritikuszsűri szavazatai alapján a filmkritikusok díját, valamint a nézők véleményét tükröző közönségdíjat is.

A négynapos fesztivál alatt kísérőprogramokon is részt vehetnek az érdeklődők. Délelőttönként közönségtalálkozók lesznek, amelyeken filmkritikusok beszélgetnek az alkotókkal, Nigel Walters pedig workshopot tart fiatal kollégái számára.

A vetítések a Belvárosi mozi Zsigmond Vilmosról elnevezett nagytermében zajlanak majd, ahol a világhírű operatőr élete különböző szakaszaiban többször is megfordult. Kamasz korában nézőként járt oda, neves alkotóként pedig több nemzetközi forgatócsoportot is elvitt “az ő mozijába”.

Forrás: MTI

Ajánlott videó

Olvasói sztorik