Kultúra

Az év legfelkavaróbb filmjével tér vissza a mozikba Christian Bale

A színész mellett a kiváló Oscar Isaac játssza a másik főszerepet a The Promise című alkotásban, amely az örmény népirtás idején játszódik. Trailer.

Ugyan már tavaly leforgatták, de mozis forgalmazásba csak az idén fog kerülni az Oscar-díjas Terry George rendezésében készült The Promise (Az ígéret) című történelmi dráma, amelyhez most egy hátborzongatóan gyönyörű, de egyszersmind mellbevágó új előzetes érkezett.

Az első világháború alatt, 1915 és 1917 között történt örmény népirtás (vagy örmény holokauszt, esetleg örmény mészárlás) során a törökök erőszakosan kitelepítettek másfél millió örményt Anatóliából, s ennek következtében a mai tudományos körökben elfogadott nézet szerint legalább 600-800 ezren vesztették életüket. Az eseményre sokan úgy tekintenek, mint az egyik első modern, szisztematikus népirtásra, bár mind a mai napig pontosan 22 ország ismerte el, hogy valóban genocídium történt.

Erről a kényes témáról készítette filmjét a ruandai népirtással foglalkozó Hotel Ruanda című alkotást is jegyző George. A The Promise furcsamód egy szerelmi háromszög irányából közelít az eseményekhez, s egy örmény orvostanhallgató (Oscar Isaac), egy Franciaországból hazatérő örmény tanuló (Charlotte Le Bon), és egy amerikai zsurnaliszta (Christian Bale) kapcsolatát dobja a történelem sűrűjébe.

A Golden Globe- és Oscar-díjas Bale, a tavaly Arany Glóbusszal kitüntetett Isaac és a tehetséges Le Bon kisasszony mellett James Cromwell, Jean Reno, Tom Hollander és a Westworldből ismerős Angela Sarafyan is játszik a produkcióban, amely április 21-én fog debütálni az amerikai mozikban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik