Élet-Stílus

Gaudí rajzasztalon maradt felhőkarcolója lehetett volna Manhattan legikonikusabb épülete

Vincze Miklós
Vincze Miklós

újságíró. 2016. 07. 05. 14:30

A barcelonai Sagrada Familiát is megálmodó katalán zseni épülete magasságával is szépségével is kiemelkedett volna a gyorsan fejlődő metropoliszból.

Korábban a témában:

Gaudí (1852-1926) nevét már vélhetően mindenki hallotta, aki egy kicsit is érdeklődik az építészet iránt, hiszen az élete utolsó negyvenhárom évében tervezett barcelonai Sagrada Familia, azaz a Szent Család-templom képe annak bonyolultsága miatt – csak 2010-ben szentelték fel, de építése továbbra is tart – képeslapok és útifilmek tízezreinek főszereplőjeként már mindenkinek a retinájába beéghetett, de nem feledkezhetünk meg a Barcelonában létrehozott más épületeiről, és a Güell Parkról sem.

Azt azonban igen kevesen tudják, hogy Gaudí karrierje csúcsán kis híján az ígéret földjén, a bevándorlók millióit, így magyarok százezreit elnyelő New Yorkban is tervezett egy gyönyörű épületet, bár az sajnos sosem valósulhatott meg.

Vázlatok

Tervrajzainak egy része 1936-ban, a spanyol polgárháború idején stúdiójával együtt a lángok martalékává lett, de egykori asszisztense húsz évvel később, 1956-ban összerakott egy tökéletes monográfiát, sőt, ugyanabban az évben a Sagrada Familia makettkészítője és szobrászának a fia, Joan Matamala Floats is megjelentetett egy kötetet (Cuando el Nuevo Continente Ilamaba a Gaudí – Mikor az Újvilág Gaudít hívta), melyekből az is kiderült, hogy a katalán zsenit 1908-ban két amerikai üzletember felkérte egy New York-i hotel, a Hotel Attraction megépítésére.

Ilyen lehetett volna az épület

Az építész egy New Yorkban addig sosem látott stílusban készítette el terveit, melyek egy 360 méter magas – ezzel a hotel a város legmagasabb épülete lehetett volna, egészen a 381 méter magas Empire State Building 1931-es megnyitásáig –, több, összenőtt parabolikus toronyból álló épület képét mutatta.

Az előcsarnok

Az ötszintes (szintenként különböző földrészeket jelképező), egyszerre kétezer embert befogadni képes étterem a központi toronyban kapott volna helyet, melyet természetesen az oldalsó tornyokból külön folyosókon közelíthettek volna meg a vendégek.

A részek

Az Attraction-ban természetesen toronycsúcson elhelyezett lakosztályok, saját színház és egy hatalmas hall is helyet kapott volna, de a legmagasabb pontjára még egy egyidőben harminc turistának felejthetetlen kilátást nyújtó tornyot is építettek volna, sőt, a központi toronyban egy 110 méter magas, bazilikaszerű tér is elfért volna, melyben a festett üvegablakok színes fényében, mozaikok és freskók ölelésében az összes addigi amerikai elnök portréja lógott volna a falakról.

A tornyok helyéről sajnos nem állnak rendelkezésre pontos információk, de a történészek és egy csapatnyi építész egybehangzó véleménye szerint a 2001-ben a terrortámadás áldozatává vált World Trade Center ikertornyai helyén állhatott volna.

Modell

A vélemények arról azonban eléggé megoszlanak, hogy a torony végül miért nem öltött formát: egyesek az óriási építési költségekre, vagy a túl hosszú kivitelezési időre – nyolc éves projektet egy hotel egyszerűen nem engedhet meg magának – gyanakodnak, megint mások pedig Gaudí betegeskedése okozta nehézségeket, vagy az építész visszalépését (jó eséllyel nem viselte volna el, hogy csak a gazdagok léphetnének be az épületbe) tartják valószínűnek.

Magasabb lett volna az Eiffel-toronynál és a Chrysler Buildingnél, sőt, az Empire State Building is csak a hegyes csúcsa miatt előzte volna meg

Kár, pedig az épület ma is meghatározó eleme, vagy épp jelképe lehetne a varázslatos felhőkarcolók tucatjaival sűrűn teletömött Manhattannek. Hozzávetőleges, mérethelyes képét – bár rossz helyen  -a Fringe című sci-fi sorozatban láthatjuk, a párhuzamos univerzumbeli New York felett repülve:

Fotó: GaudiExperiéncia, GaudiClub, Sinehead
vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Budapest, 2014. március 27.
Vancsura István, a NAV megszüntetett Kiemelt Ügyek Igazgatósága RAPID ellenőrzési főosztályának volt vezetője (j) és Horváth András, volt adóhivatali dolgozó a Levegő Munkacsoport Áfabotrány: kitálal egy volt NAV-vezető címmel tartott sajtótájékoztatóján Budapesten a MagNet Házban 2014. március 27-én.
MTI Fotó: Soós Lajos

Az ember, aki legyűrte a NAV-ot és a NER-t

Kállósemjén, 2018. január 17.
Rendőrök helyszínelnek egy ukrán lajstromjelű AN-2 típusú repülőgép mellett Kállósemjén határában 2018. január 17-én. A repülőgépen 11 bevándorló jutott be Magyarország területére január 15-én este. A rendőrök jelentős erőkkel, nyomkövető kutyák és hőkamerák segítségével terepkutatást végeztek, majd rövid időn belül elfogtak három afgán és nyolc vietnami állampolgárt, akiket őrizetbe vettek.
MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

Megannyi rejtély övezi a migránsszállító repülőt

Kommentek

Migrants make their way through the countryside after they crossed the Hungarian-Croatian border near the village of Zakany in Hungary to continue their trip to north on October 16, 2015. Hungary said it will shut its border with Croatia at midnight, closing a major entry point for migrants bound for northern Europe, weeks after a similar move on its Serbian frontier triggered clashes with refugees.    AFP PHOTO / HANNA SONIA / AFP PHOTO / HANNA SONIA
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.