Kultúra

A legmenőbb Batman-film legóból készült

Egyértelmű volt, hogy az elképesztően sikeres Lego-kalandot további filmek fogják követni, és az sem ért senkit meglepetésként, hogy a 2014-es animációs film legnépszerűbb karakterét, Batmant tették meg az új Lego-film főszereplőjének. Ha eltekintünk bőrlehúzás- és játékreklám jellegétől, könnyű lesz imádni a Lego Batmant, hiszen nemcsak egy zseniális műfajparódia, de még gyerekmeseként is megállja a helyét.

A Lego Batman – A film nem vesződik eredettörténettel, a film kezdetén Gotham rendíthetetlen őrzője éppen sokadjára menti meg a várost Jokertől és annak csatlósaitól. Azonban hiába a hatalmas népszerűség és az őt körülvevő luxus, Batman a városmegmentés után egyedül ünnepel. Hűséges szolgálója, Alfred felhívja rá a figyelmét, hogy ideje lenne lemondania magányos életformájáról, és hozzákezdhetne a családalapításhoz. Batman olyannyira ellenzi mindenféle kapcsolat gondolatát, hogy még Jokert sem tekinti főellenségének, hiszen akkor az már egyfajta személyes kötődést jelentene az életében. Mindennek a tetejébe Gordon-kapitány nyugdíjba vonul és helyét lánya, Barbara veszi át, akinek feltett szándéka rávenni a sötét lovagot, hogy dolgozzon együtt a város rendőrségével. Ráadásul véletlen Bruce Wayne-ként egy árva gyereket is örökbe fogadott, akivel nem ártana elkezdeni foglalkozni. Batmant minden irányból fenyegeti a szakmai együttműködés és az érzelmi kötődés lehetősége, amit egész eddigi életében próbált elkerülni.

A film már a főcím előtt megnyeri magának a felnőtt közönséget, ugyanis még sötét a vászon, amikor már halljuk Batman kommentárját, miszerint

minden komoly és jelentőségteljes film feketeséggel kezdődik.

lego-batman-curious-1024x576

Ezzel a mondattal nagyjából el is dőlt, hogy mennyire veszi komolyan magát a film, és valóban a Lego Batman kicsit olyan, mintha hatalmas geekek fanfictionjét látnánk megelevenedni a vásznon. Itt aztán senkit nem érdekel, hogy ki melyik univerzumhoz tartozik, a DC mellett nem csak a Marvel-világból, de a Harry Pottertől kezdve a Gyűrűk Urán át a Doctor Who-ig mindenhonnan érkeznek jól ismert karakterek, akiket inkább a felnőtt nézők szórakoztatására szántak.

Nem született ilyen önreflexív film a Deadpool óta, és ennél jobb képregényfilm paródiára nincs is szükségünk. Batman mindig is az egyik legnépszerűbb – ha nem A LEGNÉPSZERŰBB – szuperhősnek számított, köszönhetően árnyalt jellemének, menő cuccainak, és annak, hogy valójában nincs is szuperereje. Attól függetlenül, hogy valakinek Adam West, Michael Keaton, Christian Bale vagy esetleg Ben Affleck a kedvenc Batmanje, azt el kell ismerni, hogy a legóból készült Batmannél nincs menőbb. Ki másnak lenne saját, személyre- és szituációra szabott betétdala, jó ötlet-számlálója, és kilenc kockából álló hasizma?

A rendező Chris McKay nem most találkozott először a stop-motion technikával, ugyanis nevéhez köthető a Robot Chicken is, és a sorozat jellegzetes humora a Lego Batmanben is megjelenik. A Lego-világ varázsa ugyanúgy működik a Lego Batmanban, mint a Lego-kalandban, maximum az újdonság ereje szűnt meg azóta, ám szerencsére a legókra nem lehet ráunni. A látványvilág magával ragadó, az egész Lego-Gotham egy olyan színes és mozgalmas világ, amely sokkal izgalmasabb vizuális élményt nyújt, mint az eddigi képregényfilmek 90%-a. Egyedül talán annyit lehet felhozni a film rovására, hogy míg a Lego-kaland egy nagyon meglepő és eredeti csavarral zárult – ami ráadásul kifejezetten magára a lego-játékokra specifikálódott – a Lego Batman nem mond semmi magáról a legózásról. Igazából működhetne simán animációs filmként is, csak akkor kevesebb lenne benne a vizuális poén. Bár kicsit sajnáltam, hogy nem hallhattam eredetiben Will Arnett utánozhatatlan Batman-hangját, a magyar szinkron teljesen jól működik, annak pedig külön dicséret jár, aki kitalálta, hogy Fluor Tomi legyen Superman magyar hangja.

A Lego Batman esetében tényleg megvalósul az a közhely, hogy a kicsik és nagyok számára is szórakoztató, bár ha muszáj lenne eldönteni, azt mondanám, hogy a rengeteg utalós poén miatt inkább a kocka felnőtteknek szól, mint a gyerekeknek.

Lego Batman – A film (The Lego Batman Movie). Magyarul beszélő, amerikai családi animációs film, 105 perc, 2017. Értékelés: 9/10.

Rácz Viktória

Ajánlott videó

Olvasói sztorik