Közélet

Támogatásként kapott BMW-ket az Operaház vezetősége

Az igazgató bizalmas hangvételű emailben fordult az Átlátszó főszerkesztőjéhez, miután egy újságíró az autókról érdeklődött.

Közérdekű adatigényléssel fordult az Átlátszó az Operaházhoz, miután nemrég egy BMW X5-ös kormánya mögött látták az igazgatót. A lap arra volt kíváncsi, milyen autókat használ az intézmény, mennyiért vásárolták és ki használta.

Az Operaház határidőn belül, korrekt választ küldött, amiből kiderül, hogy van a birtokukban egy Opel Corsa Combo, egy Ford Mondeo, egy Volkswagen Transporter, egy Opel Vivaro X83 és egy Opel Vivaro F7, ezeket a díszlettár-vezetők és az anyagbeszerzők használják. A vezetőség 9 BMW-vel jár, de ezekért nem fizetnek semmit, a BMW Vertriebs GmbH magyarországi fióktelepe támogatásként biztosítja az autók használati jogát.

A hivatalos válasz után nem sokkal azonban Ókovács Szilveszter személyes hangú emailt küldött az Átlátszó főszerkesztőjének. Azt írta:

Kolléganőd kért adatokat a Magyar Állami Operaház gépkocsihasználatai kapcsán, amelyeket első körben elküldtünk Nektek. Gondolom, nem a leharcolt Mondeónk és Combónk, az alaptípus Opel kisbuszunk vagy a két díszletes pótkocsink volt érdekes…

A korrekt eljárásra apellálva csak annyit kérnék, hogy ha már valakitől ment a füles, hogy az operások mind BMW-vel járnak, tényleg írjátok meg az igazságot: igen, mert kaptak 9 autót a cégtől grátisz használatra egy 5+2 éves, készpénz-szponzorációval is megtámogatott együttműködési csomag keretében, nem is elsőként európai operaházak közül.

Ókovács jelezte: emiatt egyetlen hivatali autót sem kell venni vagy tartani az igazgatók számára, így nem kevés közpénzt spórolnak meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik