Kultúra

Újabb 18 magyar film készül a Médiatanács támogatásával

24.hu
24.hu

2016. 12. 08. 12:44

A szervezet 678 millió forintot szavazott meg a produkciók és a közösségi médiumok rezsitámogatására.
Korábban a témában:

18 film készülhet el a Magyar Média Mecenatúra program két pályázati eljárásában az NMHH Médiatanács döntése alapján. A testület 400 millió forintos keretösszeggel határozott a közösségi rádiók és televíziók működési költségei támogatását szolgáló jövő évi pályázat kiírásáról, kisközösségi rádiók jogosultságait újította meg.

Öt animációs film összesen 200 millió forintos pályázati támogatásban részesült a Médiatanács Dargay Attiláról elnevezett idei pályázatán a Magyar Média Mecenatúra programban. Elkészülhet Rófusz Ferenc 80 perces mesefilmje, az Egy év Hoppifalván, amely különleges lényekről, a hoppikról és az ő világukról szól. A történet egy esztendőt mesél el újévtől mindenki kedvenc ünnepéig, a karácsonyig – nem kevés kalamajkával. Folytatódnak Dorothy kalandjai Amerikában Gyulai Líviusz animációsfilm-sorozata, az Egy komisz kislány naplója (6–13. rész) révén. Az első két epizódot újabb 11 követi az Egy kupac kufli sorozatban. Jurik Kristóf és M. Tóth Géza az író-rajzoló, Dániel András alkotását viszi képernyőre, amelyben a hét kufli mindegyike eredeti személyiség, ám konfliktusaikat sikerül minden alkalommal humorral és kompromisszummal megoldaniuk.

A Macskássy-pályázaton már elkészült a Hajótöröttek című kalandos ismeretterjesztő sorozat első része: Szeiler Péter és Fritz Zoltán alkotása további 12 epizódon keresztül bontakoztathatja ki Kolos és Nagypapa történetét a lakatlan szigeten. A Lengemesék – Nyár a nádtengeren című sorozatból újabb hat rész születik, Pálfi Zsolt meséjében a harácsok fondorlatait és a nádtenger lakóinak kalandjait élvezhetik a gyerekek.

Részletek »

A Huszárik Zoltán nevét viselő eljárás idei második fordulójában 13 sikeres pályázat támogatásáról döntött a Médiatanács: a kisjáték-, illetve kísérleti filmek összesen 78 millió forint támogatásban részesülnek. Sánta Ferenc azonos című novellája alapján készül a Téli virágzás (r: Bozsogi János). A Cserekapus (r: Vékes Csaba) egy amatőr sportoló álmokkal és realitással vívott harcát mutatja be egy különös párhuzammal. Egy kislány szemén keresztül láttatja meg a terrortámadás nyerseségét a Közhely/Banality (r: Simonyi Balázs) című alkotás. A Negyvenhét perc című kisjátékfilm (r: Topolánszky Tamás) egy konfliktusokkal terhelt anya-lánya viszony körül forog, amelyre sötét árnyékot vet a múlt.

Az eltűnés a témája a Farsang (r: Dobray György) és az Aki bújt (r: Schwechtje Mihály) című filmeknek is, ám más-más megközelítéssel: előbbiben egy nő szándékosan, utóbbiban egy csapat gyerek manipuláció következtében tűnik el a környezete szeme elől. Egy vidéki öregember és a modern világban élő unokája kapcsolatát mutatja be a Falun (r: Oláh Kata, Csukás Sándor) című pályamű.

Különös emberkísérlet történik A nagy dobás (r: Borsos Miklós) című rövidfilmben, amelyben rendező és főszereplő vitájuk hevében arra jut, hogy egy halál csak úgy lehet igazán hiteles a vásznon, ha tényleg meghal valaki. Az Angyalom (r: Vizi Mária) történetében az isteni teremtménynek az a feladat jut, hogy egy férfit és egy nőt – akik különbözőbbek talán nem is lehetnének – egymás mellé tereljen. Megállás az autópálya pihenőjénél, bepillantás a másik autójába, mi különös történhet? Ezt meséli el az Idegen hangok (r: Wizner Balázs) című film. A birtokán bezárkózva élő tudós és az őt meglátogató kíváncsi újságíró estéjét követi az Irinyi (r: Cibulya Nikol), ahol szóba kerül, hogy Kossuth a szabadságharc felélesztésére egy robotot rendel a gyufa feltalálójától. Egy válás utóéletének ridegségébe enged betekintést a Maszatvár (r: Szakonyi Noémi), míg a Perújrafelvétel (r: Zilahy Tamás) Ady Endre háromnapos, nagyváradi fogdában töltött idejének eseményeit eleveníti fel.

Forrás: Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság, nyitókép: Fehér Isten (fotó: Proton Cinema)
vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Reka Bucsi speaks to the audience after being awarded the Audi Short Film Award during the awards ceremony of the 68th edition of the Berlinale film festival on February 24, 2018 in Berlin. / AFP PHOTO / Tobias SCHWARZ
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.