Kultúra

Állami támogatással készül a Valami Amerika 3

Herendi Gábor produkciója mellett egy sci-fi animációs film elkészítéséhez is milliókkal járul hozzá Filmalap.

14 évvel az alapfilm és 8 évvel a folytatás bemutatását követően úgy tűnik, tényleg alakul a már 2009-ben is elhintett harmadik Valami Amerika-mozi, miután most kiderült, hogy

8,87 millió forint támogatást ítélt meg a Filmalap Filmszakmai Döntőbizottsága a Valami Amerika 3 gyártásának előkészítésére.

Az első két filmet is író, rendező és produceráló Herendi Gábor “nézőmilliomos” már nyáron szeretné elkezdeni forgatni minden idők egyik legnépszerűbb magyar vígjátékának harmadik részét. A rendező így nyilatkozott a produkcióval kapcsolatban:

A Valami Amerika 3-ban Szabó Győző, Pindroch Csaba, Hujber Ferenc, Szervét Tibor, Oroszlán Szonja, Ónodi Eszter, Tompos Kátya Csuja Imre, Thuróczy Szabolcs és Faragó András, egyszóval mindenki feltűnik, akit a 2008-ban megjelent legutóbbi részben láthatott a közönség. Az első két részhez képest jóval több akciózást tervezünk, hiszen a Divinyi Rékával közösen írt történet szerint Bala bandájának vetélytársaként fel fog tűnni egy másik bűnszövetkezet.

A Valami Amerika 3 mellett a Döntőbizottság 82 millió forint gyártási támogatást szavazott meg Bánóczki Tibor és Szabó Sarolta Műanyag égbolt címmel készülő alkotásának.

A Műanyag égbolt látványterve. Fotó: Domesticinfelicity.com
A Műanyag égbolt látványterve. Fotó: Domesticinfelicity.com

A legnívósabb nemzetközi fesztiválokon díjazott alkotópáros első mozifilmje a Filmalap Inkubátor Programjában készül. A hazai filmes műfajok palettájáról régóta hiányzó sci-fi animáció, a Műanyag égbolt egy olyan jövőben játszódik, ahol a Föld növény- és állatvilágának teljes pusztulása után a tudósok utolsó lehetőségként egy emberekből előállított tápanyagot fejlesztenek ki. A lehetséges jövő társadalmi rendszere két részre osztja a megmaradt emberiséget: akik esznek és akik etetnek. Ebből a kiindulópontból bontakozik ki a kalandot, drámát, érzelmet és akciót ötvöző Műanyag égbolt története. Az alkotópáros célja, hogy provokatív és kortárs témát dolgozzon fel az animáció eszközeivel.

A termőföld 60 éven belüli eltűnésének réme valós és tudományos tény, az egyik következménye annak, amit az emberi civilizáció okozott. Egy animációs mozifilmmel – vallják az alkotók – talán könnyebb elérni, hogy a nézőket egy másik univerzumba repítsük, hogy szórakoztassunk, de közben felkavaró témákra irányítsuk a figyelmet.

A lenyűgöző és újszerű képi világot ígérő Műanyag égbolt gyártása decemberben kezdődik, több mint egy évig tart, a film 2019-ben lesz látható a mozikban.

 Forrás: Magyar Nemzeti Filmalap, nyitókép: Budapest Film

Ajánlott videó

Olvasói sztorik