Kultúra

Nem fogod elhinni, de fut egy értelmes műsor kereskedelmi tévécsatornán

Ennek megfelelően kissé vontatott is, de sose legyen nagyobb bajunk. Megnéztük a Lakástalkshow-t.

A Viasat 3-ra sok mindent lehet mondani, de azzal igazán nem vádolhatjuk, hogy egysíkú lenne a műsorkínálat. Induljunk ki már csak abból a bájos tényből is, hogy legutóbb érdemben akkor kaptuk fel a csatornára a fejünket, amikor tavaly a műsorára tűzte a koncepciójában vérunalmas, szereplőit tekintve viszont, hát, hogy is mondjam, tanulságos meztelen valóságshow-t. Az Ádám keresi Évát című realityben a szokásos testépítőrandombutalánypornós háromszög mellett feltűntek még válogatottan bizarr elemek, szex is volt, nem is akármilyen, menyegző is volt, a vérpéniszről is megtudhattunk ezt-azt, és mint általában, a műsort saját bevallása szerint nem nézte senki, aztán valami nézettsége mégis volt, de hát így vagyunk ezzel mi, emberek, tagadjuk a trasht, csak tudnám, minek. Akárhogy is, a Viasat nem is mehetett volna messzebb a pucér recepciósok világától: a Lakástalkshow címen tegnap indult új műsora egyelőre meglehetősen entellektüelnek látszik.

Az élet az döntés, az életnek minden egyes pillanata helyzete egy döntés, erre mész, arra mész, vagy állsz. Sokkal könnyebb persze, ha helyettünk döntenek, ennek látjuk a csodálatos eredményét ebben az országban.  Hát ezért vagyunk ennyire szarul! Hát a demokrácia arról szól, hogy döntünk, hogy mi legyen vele, velem, veled, döntünk, és még nagyon fontos: utána felelősséget vállalunk a döntésünkért. Mert hát mit kérsz számon az életen, ha te nem mondasz valamire igent vagy nemet?

– hangzik el például az első adásban Alföldi Róberttől, ez a gondolat márpedig önmagában értelmesebb, mint amennyit egy teljes napon képes összehozni néha a komplett magyar kereskedelmi televíziózás.

A műsor koncepciója nem, csak az otthona új, a show már ötödik évadát tapossa, az előző négy a YouTube-on futott, a tévés ranglétrának minden fokozatát bejárt Lovász László vezetésével, aki feltűnt a Heti Hetesben, majd a Prizma TV-n a Light Night című beszélgetős műsorban tanult bele a talkshow zsánerbe. Az, hogy egy websorozat bekerül a mainstream médiába, már önmagában is médiatörténet, és ráadásul – még ha vannak is gyerekbetegségei – a műsor egészen rendben van.

lakastalkshow_alfoldi_lovasz_total

Az ötlet a következő: adott egy elegánsan, bár kissé túldekoráltan berendezett lakás, annak különböző terei, ahová beállítanak féltucat olyan kamerát, amit távirányítással is lehet működtetni, tehát a műsor felvétele közben nem gyakorlatozik hat kameraman, rendező, gyártásvezető, asszisztens és egyéb tévés dolgozó a riporter és vendége körül. Ennek köszönhetően az interjúalany majd otthonosabban érzi magát, és őszintébb lesz – legalábbis ezt reméli a műsor. Hogy ez így van-e, az örök rejtély – nem látunk a megszólaló fejébe, akkora gyíkemberek még mi sem vagyunk.

A természetes beszélgetés illúzióját hosszúra hagyott snittekkel igyekeznek hangsúlyozni. Ez egyfelől sajátos, a televíziózás hőskorára emlékeztető bukét ad a műsornak, a királyi tévé szép emlékű éveiben láttunk ilyen komótos beszélőfejes interjúkat, másfelől lelassítja a show tempóját, ami vontatott lehet a videoklipek hatmásodperces vágásain szocializálódott közönségnek. Magyarán némi pluszmunka a vágószobában jót tett volna a koncepciónak, azzal együtt, hogy öröm látni, ahogy egy érdemi gondolatmenet végig tud futni, mégis, kevesebb távolba révedős gondolkodás és sóhajtozás feszesebb terméket eredményezett volna.

lakastalkshow_alfoldi

Az első adás vendégfronton erősen kezdett: Lovász a ma 49 éves Alföldi Róberttel ment bele a sűrűjébe. Erősen alatt értve itt azt, hogy azért ne számítsunk Frizbi-szintű trashbulvárra, aligha lesznek hangosak a bulvárlapok Alföldi mondataitól. Sokat mesélt a gyerekkoráról, hogy mennyire nem találta a helyét, és hogy milyen volt egy eldugott faluban felnőni messze túl korán felébredt küldetéstudattal:

Nagyon csúnya dolgot fogok mondani: én három – négy – öt – hat – hét – nyolc – tíz – tizenegy évesen pontosan azt az életet képzeltem és tudtam, hogy lesz magamnak, mint ami most van. A disznóól mellett, a kis faluban, úgy, hogy nem voltam tizennégy éves koromig színházban. Nem azt képzeltem el, hogy hú, de nagyon ilyen lesz, meg olyan lesz. Azt képzeltem el, hogy én színházat fogok csinálni, mindenki fog ismerni és sikeres leszek. És finoman fogalmazva elég hülyének néztek, mert én ebből nem is csináltam titkot.

De mesélt a főiskolás évekről is, szó esett hiúságról, nyaralásról, szemérmességről, és arról is, hogy milyen volt már felnőttként először találkozni apjával. Mindezt a már említett nagy csendekkel, hosszú nézésekkel, egy bejátszóval és egy fellépővel: ez utóbbi két elemre azért ráférne még a csiszolgatás. Vahorn András okosságai Alföldi festményeiről teljesen helyzetidegennek hatottak, és a Mrs. Columbo fellépése is teljesen művi volt, ahogy bedugták őket a hálóba, szépen elrendezték a banda tagjait a franciaágy körül, és ott tolták a rakendrollt, jobbra-balra kandikáló vezetékekkel.

lakastalkshow_mrs_columbo

Akadnak tehát gyerekbetegségek, de akárhogy is, én már annyitól tapsikolok az örömtől, hogy ha nem is főműsoridőben, meg kábelcsatornán, de mégis, ez itt bizony egy értelmes műsor, értelmes vendégekkel, értelmes nézőknek. Kicsit aggódom is, hogy ebbe fog belebukni. Ne legyen igazam.

A Lakástalkshow a Viasat 3 műsorán fut hétfőtől csütörtökig hétköznap esténként 23:35-kor, utólag is visszanézhető. Ma este Hujber Ferenc mesél egyebek mellett az alkoholról, de lesznek még a Tóth-lányok, Stohl András, Ganxsta Zolee, Soma és mások is, valamint a fellépőket sem ússzuk meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik