Kultúra

Egyáltalán nem Harry Potter a legmenőbb varázsló

Mikor megkérdeztem ismerőseimet, hogy kiket tennének a top öt legmenőbb varázslós listára, kollégám csak ennyit reagált:
  1.  Sirius Black
  2.  Sirius Black
  3. Sirius Black
  4. Sirius Black
  5. Sirius Black
Ezzel nehezen vitatkozhatna bárki, ám a diverzitás nevében a magam részéről picit átszabnám a lista összetételét, de nyugi, Black rajta marad! Következzék hát a Harry Potter-univerzum valaha volt négy legmenőbb mágusa, plusz Sirius Black.

5. Alastor Mordon – Rémszem Mordon

Mordon egy ex-auror (sötétvarázsló-vadász) a történet szerint pedig a sötét varázslatok kivédése tárgyat tanítja a Roxfortban. Nem csak azért került fel a listára, mert az azkabani rabok jelentős részét ő juttatta börtönbe, megjelenése is arra kárhoztatja, hogy aki csak megpillantja, kétszer is elgondolkozzon, érdemes-e vele ujjat húzni. Mágikus szemével (mivel az egyik hiányzik neki) mindent lát, ezért az embernek könnyen lehet olyan érzése, mintha egyenesen a lelkébe látna. A listán azért végzett ötödik helyen, mert a negyedik kötetben egy ládába zárják kilenc hónapra, míg elrablója a százfűlé-főzet segítségével átveszi alakját, így helyét is az iskolában. Azért ez elég súlyos baki.

Egyáltalán nem Harry Potter a legmenőbb varázsló 1

4. Remus Lupin

Szintén sötét varázslatok kivédését oktatja a Roxfortban, mellékesen pedig az egyik legnagyobb erejű bűbájra is megtanítja Harryt, a patrónusbűbájra, amivel védekezhet a dementorok ellen. Alapítása óta oszlopos tagja A Főnix Rendjének, ami olyan bátor és erős varázslókat tömörít, mint maga Dumbledore.  A mindig higgadt, intelligens és kedves Lupin viszont szerencsétlenségére vérfarkas kórban szenved, ezért minden teliholdkor átalakul. Ekkora teherrel ilyen higgadtnak maradni kemény jellemre vall, aki képes uralni a benne rejtőző állatot, annak már nem esik nehezére bármivel szembeszállnia. Ezért került hát a negyedik helyre.

3. Minerva McGalagony

A Roxfort átváltozástan-tanára, később igazgatója, animágus (macskává tud átalakulni) és szintén a Főnix Rendjének alapítója. Dumbledore leghűségesebb szövetségese és a Griffendél ház vezető tanára. McGalagony nem csak fentebbi címei miatt került fel a listára, hanem mert sok esetben keményebb az egész Harry Potter univerzumból bárkinél. Szikár, de melegszívű tanár, aki mindezek ellenére mindig megköveteli diákjaitól a kitartást, együttműködést és áldozatkészséget. Kiváló mentor és szövetséges.

Egyáltalán nem Harry Potter a legmenőbb varázsló 2

2. Sirius Black

McGalagonyhoz hasonlóan ő is animágus (egy nagy, fekete kutyává képes átalakulni), és a legelszántabb védelmezője Harry Potternek, aki egyébként a keresztfia. Black nem kevés évet húzott le az Azkabanban (nem kevés sötét varázsló társaságában), ha ez önmagában nem lenne elég, simán kijátszott egy rakás dementort és megszökött a börtönből. Harry egyik legnagyobb példaképe, hosszú évekig vállalta ugyanis mind a börtönt, mind annak a gyanúját, hogy ő tehető felelőssé Harry szülei halála miatt. Listánkra azért került fel, mert az azkabani évek ellenére épelméjű tudott maradni.

1. Perselus Piton

Piton professzor a bájitalkeverés és az okklumencia (elmelezárás) nagymestere, a Mardekár ház vezető tanára az egyik legellentmondásosabb karakter a listán. Egy ideig úgy tűnik, hogy Voldemort szövetségese, de a valóság ennél jóval bonyolultabb. Annak érdekében ugyanis, hogy Voldemort rémuralmát véglegesen megtörjék, Dumbledore-ral karöltve olyan tervet eszelnek ki, melyet aligha láthattunk volna előre a legelső kötetben. Piton szerepe az események sodrában túlmutat egy egyszerű kettős ügynökösködésnél. Akármilyen görény alaknak is ismerjük meg a sorozat elején, csak idézettel lehet közelébe kerülni annak, milyen is valódi személyisége:

A Roxfort két igazgatója után neveztelek el. Közülük az egyik mardekáros volt, és valószínűleg a legbátrabb ember, akit valaha ismertem.

Ezt 19 évvel a roxforti csata után mondja fiának a már felnőtt Harry Potter.

Vitatkoznál? Lemaradt a legmenőbb? Irány a kommentek!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik