Közélet

Nagyon elszámolták a nyugdíjat

Farkas György
Farkas György

újságíró. 2016. 11. 09. 09:10

A magasabb infláció miatt korrekcióra szorul a januári járadékemelés.

Csütörtökön lejár a határidő, amíg véleményezni lehet az Emberi Erőforrások Minisztériumánál a jövő évi nyugdíjemelésről szóló kormány-előterjesztés tervezetet, amely szerint 0,9 százalékkal emelkednek a nyugdíjak és a különböző rokkantsági, fogyatékossági, rehabilitációs ellátások. A társadalombiztosítási nyugellátásról szóló kormányrendelet szerint a saját jogú nyugellátást és az özvegyi nyugdíjat januártól 87 115 forintig lehet együtt folyósítani, az eddigi 86 335 helyett.

 

A 0,9 százalékos nyugdíjemelésben nincs meglepetés, a törvénynek megfelelően, a mérték megegyezik a korábban jövőre várt átlagos inflációval. A 0,9 százalékot Varga Mihály már áprilisban bejelentette. Éppen ez lehet a baj, az infláció ugyanis több elemző szerint jövőre növekedésnek indulhat.

A Magyar Nemzeti Bank 2017-re 2,3 százalékos inflációt jelzett, ami már komoly eltérés, a törvény szerint a nyugdíjakat is ahhoz kell igazítani. A kormánynak két lehetősége van. Újratárgyalja a büdzsét, már januártól gondoskodik a nagyobb nyugdíjról. Vagy jövő novemberben pótolja ki hiányzó összeget.

A 0,9 százalékos nyugdíjemelés megdöbbentette a Nyugdíjasok Országos Szövetségét. Elnöke felháborítónak nevezte, hogy a rendszerváltás utáni időszak legalacsonyabb nyugdíjemelését ígérte a kormány. A szövetség Varga Mihály bejelentését felháborítónak és értelmetlennek tartotta, mondván, 8 hónappal korábban lehetetlen számolni a hátralévő hónapok valóságos gazdasági, politikai folyamataival.

A Párbeszéd szégyenteljesnek tartotta a 0,9 százalékos nyugdíjemelés egy olyan időszakban, amikkor „a magyar reformok működnek”. Az ellenzéki párt a nyugdíjemelést a nyugdíjasok által fogyasztott cikkek áremelkedéséhez kell igazítani, a legszegényebb időseken pedig az Alapjövedelemmel kell segíteni.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.