Kultúra

Magyar sikerrel zárult a minszki filmfesztivál

A Liliom ösvény kapta a nemzetközi seregszemle fődíját.

Immár 23. alkalommal rendezték meg Fehéroroszország nemzetközi filmfesztiválját november 4-11. között Minszkben.

A fődíjat idén először nyerte el magyar film, a szakmai zsűri ugyanis a Liliom ösvényt tüntette ki az Arany Listapad-díjjal.

A minszki seregszemle idén 45 országból érkezett 159 filmet vonultatott fel, köztük 11 játékfilmet a versenyprogramban. A Fehéroroszország legjelentősebb kulturális eseményei között jegyzett filmünnep díszvendége volt többek közt Fanny Ardant francia filmcsillag.

A Liliom ösvény főszereplője a Stefanovics Angéla által megformált Rebeka, aki egy ideje egyedül él. Azokon a napokon, mikor kisfiával, Danival (Sótonyi Bálint) találkoznak, együtt fedezik fel a titkokkal teli hétköznapokat. Az elvált anya nagy ívű meséje köti össze az együtt töltött időt, melynek állandó szereplői mindkettőjüknek fontossá válnak. Közösen szállnak szembe Rebeka újra testet öltött gyerekkori démonaival, hogy leszámoljanak velük egyszer és mindenkorra.

A világszerte számos fesztiváldíjjal elismert Rengeteg, Dealer, Tejút, Womb és Csak a szél című filmeket író és rendező Fliegauf Bence legutóbbi alkotásának világpremierje az avantgárd alkotások fő bemutatkozási platformjának számító Berlinalén volt februárban. A film azóta előbb áprilisban az európai filmek olaszországi fesztiválján nyerte el a fődíjat, majd júliusban a szerbiai Palicson megrendezett seregszemlén tüntették ki a “Párhuzamok és Ütközések” című versenyprogram díjával.

Forrás: Magyar Nemzeti Filmalap, nyitókép: Fliegauf Bence és Sótonyi Bálint a forgatáson (fotó: Fraktál Film)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik