Kultúra

Életműdíjat kapott Ridley Scott

A briliáns rendezőfejedelmet az immár több évtizedes munkásságáért díjazták a hétvégén Hollywoodban.

A filmkészítés legnagyobbjainak járó American Cinematheque Award életműdíjjal tüntették ki az utánozhatatlan Ridley Scottot a hétvégén Los Angelesben, a Beverly Hills Hiltonban megrendezett gálán. A pénteki ceremónia házigazdája, Russell Crowe hosszan méltatta az őt a Gladiátorban rendező 78 éves mestert és az ő életművét. Mint mondta:

Egy nap Ridleyvel a forgatáson sokszor felér azzal, amit egy másik rendezővel egy hétig tölt el az ember, mert nemcsak a film nyelvén beszél, de a forgatás minden technikai részletével is tökéletesen tisztában van, és egyre jobban ért a színészek nyelvén is.

Associated Press
Az életműdíját átvevő Ridley Scott, illetve Russell Crowe és Matt Damon a hétvégi gálán. Fotó: Associated Press

Scottot a karrierje során négyszer jelölték Oscar-díjra, ezek között rendezőként a Thelma és Louise, a Gladiátor és A sólyom végveszélyben című filmjeiért. Golden Globe-ra háromszor nominálták: a Gladiátorért, az Amerikai gengszterért és a Mentőexpedícióért, amely tavaly a legjobb filmnek járó aranyszoborért is versenyben volt.

A gálán Scott számos filmjéből vetítettek le részleteket, amelyeket a produkciókban szereplő színészek, köztük Sigourney Weaver, Josh Hartnett, Kristen Wiig és Katherine Waterston konferált fel a közönségnek. Miután ő jelenleg hazánkban forgatja a Szárnyas fejvadász folytatását, így a rendezőfejedelemmel először a ’80-as évek elején a kultikus sci-fin együtt dolgozó Harrison Ford videóüzenetben köszöntötte Ridley Scottot.

Crowe mellett a rendezvényen Matt Damon is beszédet mondott, amelyben ő is méltatta a direktort és nagy megtiszteltetésnek nevezte, hogy tavaly Scott-tal dolgozhatott.

Ridley Scott a tőle megszokott módon ezúttal is előre megírt beszéddel készült. Fotó: Associated Press
Ridley Scott a tőle megszokott módon ezúttal is előre megírt beszéddel készült. Fotó: Associated Press

Az életműdíj átvételekor Scott iskolai tanítójának ajánlotta a díjat, aki annak idején arra biztatta, hogy forduljon a művészetek felé. Filmes pályája végül a Boy and a Bicycle című félórás rövidfilmmel kezdődött, amelynek főszerepét 14 éves öccse, a később szintén rendezővé avanzsáló, néhai Tony Scott alakította.

Akkor még nem sejtettük, hogy életre szóló hivatást találtunk magunknak. Ez lett a szenvedélyünk, és ha az embernek ilyen szenvedélye van, akkor heti 160 órát képes dolgozni úgy, hogy meg sem érzi. Hiába: a mi ágazatunk nem a gyengéknek való.

– mondta beszédében a zseniális Ridley Scott.

Az American Cinematheque egy 1981-ben alakult nonprofit filmes szervezet, amelyet a filmművészet alkotásainak bemutatására hoztak létre és egyebek mellett a történelmi Egyiptomi Filmszínházat üzemelteti a Hollywood Boulevardon. A szervezet idén 30. alkalommal kiosztott, rangos életműdíját korábban mások mellett Michael Douglas, Samuel L. Jackson, George Clooney és Reese Witherspoon is megkapta.

Forrás: The Hollywood Reporter

Ajánlott videó

Olvasói sztorik