A legendás szürrealista zseni, Salvador Dalí nem csak sokszor nehezen értelmezhető festmények és rajzok, valamint rövidfilmek sorát hagyta az utókorra, de a hetvenes évek hajnalán hatéves kora óta dédelgetett álmát is megvalósíthatta: egy időre híres szakácsnak érezhette magát, hiszen 1971-ben megjelent szakácskönyve, a Les Diners de Gala, benne az illusztrációk százai közé rejtett százharminchat fura recepttel – olyan ételekével, mint az ezeréves tojás, a csigával töltött borjúszelet, a békapástétom, vagy a tejkaramella fenyőtobozzal.
A művész és felesége, Gala egyébként évtizedeken át széles körben ismertek voltak a fényűző vacsorapartijaikról, melyek inkább színpadiasságukról, mind gasztronómiai különlegességükről váltak híressé.
A sokszor a kor legnagyobb hírességeiből álló vendégsereget sokszor fura ruhákba öltöztették, és szabadon engedett, de nyilvánvalóan szelíd vadállatok sétálgattak köztük.
Az első kiadásokból mindössze alig négyszáz példány maradt fenn, melyek 80-120 ezer forintnak megfelelő dollárért cserélnek gazdát a tengerentúli könyvpiacon – ez ugyan korántsem sok egy ritkaságért, de a kifogástalan művészeti albumairól ismert Taschen kiadó nemrég bejelentette, hogy a kötet negyvenhárom év után újra kapható lesz, sőt, már most, a november 20-i boltokba kerülés előtt hat héttel is előrendelhető az Amazonon, mindössze hatvan dollárért (16500 forint).
Kötelező ajándék minden szürrealizmust kedvelő barátnak a karácsonyfa alá!