Kultúra

A függetlenség ára, felkophat az állad

„A gyerek saját, a lakás bérelt.”

Az idézet Hajdu Szabolcs rendezőtől való, aki alkotó- és házastársával, Török-Illyés Orsolya színésznővel a Magyar Narancsnak meséli el, milyen az élet a Vajna-féle filmfinanszírozási rendszeren kívül. (Új filmjükről, az Ernelláék Farkaséknál a rendező lapunknak korábban már beszélt.)

Török-Illyés Orsolya most azt mondja, kezdetben csak annyit tudtak, miről akarnak beszélni. A családról, a gyerekekről, a “maradni vagy elmenni” dilemmáról, azokról a dolgokról, amiket saját vagy barátaik életéből ismernek. Szerinte a forgatást a házban észre sem vették.

Egy lakásátalakítás jóval nagyobb zajjal jár.

Az interjúból kiderül, hogy az állam helyett Gyuri, az alattuk lakó zöldséges támogatta őket,

időnként feldobált a földszintről gyümölcsöket.

A házaspár nem akart beszállni a pályáztatási rendszer értelmetlen, időhúzó, pitiáner dominanciaharcaiba, ezért választotta a rendszeren kívüli életet.

Bennünket mindig sokkal jobban megvisel, ha nem dolgozhatunk a saját értékrendünk szerint, mint az, ha mindent gyakorlatilag önerőből kell megoldani. Mint ahogy most történt. (Hajdu Szabolcs)

Nem volt egyszerű ez sem, de legalább élveztük a munkát. (Török-Illyés Orsolya)

Hajdu nem zárja ki, hogy egyszer újra a rendszeren belül lesznek, de most nincsenek.

MTI / Kallos Bea
MTI / Kallos Bea

Valószínűleg mi vagyunk, én és még néhányan, az a törpe kisebbség, aki nem érintett a szisztémában. Egy ideje semmilyen szinten nem vagyunk velük kapcsolatban. (…) A mi mozgásunkat az állami bürokrácia jelen pillanatban nem befolyásolja. Azon dolgozunk, hogy kiépítsünk egy olyan szisztémát, ami egyáltalán nem, vagy minél kisebb mértékben függ a rendszertől.

Ez szerinte nem lehetetlen, bár Török-Illyés Orsolya egy kérdésre elismeri, a függetlenségükben vaskosan benne van, hogy felkopik az álluk.

A mi zsebünk teljesen üres volt. Amikor ezt a filmet csináltuk, már minden tartalékunkat feléltük.

Úgy tervezték, októberben jön az új színházi bemutatójuk, már előkészítettek egy másik előadást is, van három filmtervük, de Karlovy Vary után (megkapták a fődíjat) most minden csúszik egy kicsit, többet kell foglalkozni a filmmel. Hajdu ezért nem ment vissza kőművesnek, de felesége a siker után is újra eladónak állt, kisegített a boltban, ahol korábban dolgozott, hálája jeléül.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik