Kultúra

A lengyel templomok cetes szószékeinél bizarrabb látvány nemigen létezik

Vincze Miklós
Vincze Miklós

újságíró. 2016. 08. 02. 17:05

Az egyik legismertebb bibliai történet, az óriási hal által három napra elnyelt Jónás története ihlette emelvények egy Monty Python-szkeccsben is jól mutatnának!

Az Isten által elhívott, de ezt előbb visszautasító, vele vitázó, majd küldetését végül elfogadó Jónás történetét az elmúlt évszázadokban számtalanszor feldolgozták, így a modern kultúrának is alapköve, sőt, a gyerekek körében is elég népszerű. A XVIII. században ez azért még nem egészen lehetett így, de a lengyel templomépítők már ekkor érezték benne a potenciált, így több templomukban is óriási hal-alakú szószékeket találhattunk.

A két legismertebb példa egyike a délnyugati országrészben fekvő apró falu, az alig 185 lakosú Dobroszów, másikuk pedig a tőle mindössze hetven kilométerre délnyugatra fekvő kisvárosok egyikében, az ötezres Duszniki-Zdrójban található.

Dobroszów XVII. század derekán elkészült, Szent Hedvig nevét viselő templomának szószéke már nem az eredeti, hiszen 1750-ben átalakították (ekkor került be a bálna, melyet 1856-ban újraépítettek), de formájában teljesen megegyezik a több, mint kétszázötven évvel ezelőtt megálmodott verzióval:

Duszniki-Zdrój Szent Péternek és Pálnak ajánlott temploma is barokk, ezt 1708-1730 közt építették, noha gótikus alapjai a XIV. század folyamán készültek el. A város vezetése által építtetett szószéke 1720-1722 között készült:

Fotók: Szlaki Kulturowe, Wikimedia Commons
Developing programming and coding technologies. Website design. Programmer working in a software develop company office.
Legyél te a címlaposunk!
Mondd el véleményed és nyerj!
vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Sexcrimes  Wild Things / wildthings   Year: 1998 - usa  Denise Richards, Matt Dillon   Director: John McNaughton
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.