Kultúra

Ezeket a filmeket ne hagyd ki a nyáron

Az következő két hónapban tényleg nem csak a popcorn miatt lesz érdemes beülnöd a moziba. Bár van köztük olyan, amiért utazni kell...

A klán

Aki nem amerikai blockbusterre vágyik, már a héten érdemes megnéznie A klánt, amely egy Buenos Aires-i család megtörtént eseményeken alapuló története a nyolcvanas évekből. A családfő munkájának elvesztése után úgy dönt, felcsap bűnözőnek, s ezen tevékenységében a pénzszerzés reményében az egész családja segít neki. Rögbibajnok fia kiválasztja az áldozatokat, akikért majd jó nagy váltságdíjat követelhetnek. Azonban az alvilági élet velejárója, a rengeteg feszültség és bonyodalom a főszereplő fiú számára hamar terhessé válik, kiszállni viszont sokkal nehezebb belőle. A film a velencei filmfesztiválon elnyerte a legjobb rendezésért járó Ezüst Oroszlán díjat.

Mozibemutató: Július 21.

Star Trek: Mindenen túl

Hét éve mutatták be az első Star Trek rebootot a szériából, amelynek azonnal sikerült az eredeti sorozat rajongói bázisának elvárásait alulmúlnia. A filmet jegyző J.J. Abrams célja nem titkoltan a Star Trek-univerzum széles körben történő népszerűsítése volt, ennek érdekében pedig teljes mértékben elrugaszkodott a sorozat védjegyének számító, a laikusok számára talán vontatottnak ható történetvezetéstől. A felpörgetett reboot harmadik része idén júliusban kerül a mozikba, a fogadtatás vélhetőleg az előzőekhez hasonlóan megosztó lesz. Miután Abrams átpártolt a Star Warshoz, az új rendező, Justin Lin (Halálos iramban) azt ígérte a Star Trek geekek örömére, hogy a Mindenen túlban sokkal több nekik tetsző, az eredeti sorozatból ismert elem köszön majd vissza.

Mozibemutató: július 21.

Jason Bourne

A történet sok évvel a legutóbbi film cselekménye után játszódik, és a szereplők vészterhes időket élnek, amikor a Matt Damon alakította Jason Bourne újra felbukkan. Válaszokat keres a múltjával és a családjával kapcsolatban (még mindig), miközben folyamatos nehézségekkel kell szembenéznie, ahogy a CIA próbálja levadászni őt. Akiknek tetszett a Bourne csapda és a Bourne ultimátum, valószínűleg a Jason Bourne sem okoz majd csalódást, amelyet szintén Paul Greengrass rendez majd.

Mozibemutató: július 28.

A kis kedvencek titkos élete

Ez a mozi egy izgalmas és kacagtató, gyerekek és felnőttek számára egyaránt élvezhető animációs filmnek ígérkezik. Vajon mit csinálnak az állataink egyedül otthon, miután reggel elhagyjuk a házat? A némafilmek stílusára emlékeztető csitt-csatt, dirr-durr humora mellett ez a film első ránézésre intelligens és izgalmas. Ehhez a főszereplők eredeti hangját kölcsönző Kevin Hart (Pofázunk és végünk, Bérhaverok) mellett a provokatív, nyers stílusáról ismert Louis C. K. – azaz Székely Louis, magyar gyökerekkel rendelkező amerikai stand-upos humorista – is nagyban hozzájárul. Jó kis könnyezős rekeszizomgörcsre számíthatunk.

Mozibemutató: augusztus 4.

Öngyilkos osztag

A legújabb DC karaktereken alapuló mozifilm a sötét, komor hangulatú(nak látszani akaró és emiatt sokak által szapult) Batman Superman ellenhez képest (a legújabb trailerből ítélve) magát sokkal kevésbé komolyan vevő humoros blockbusternek ígérkezik. Az, hogy ezúttal mennyire sikerült mellélőni, vagy éppen telibe találni az akciófilm-kedvelők és a geek-közönség szívét egyaránt, az hamarosan kiderül. Érdemes figyelni.

Mozibemutató: augusztus 4.

A barátságos óriás

Akivel előfordult gyerekkorában vagy akár már idősebben, hogy a kezébe vett egy Roald Dahl könyvet (Charlie és a csokigyár, Matilda, Boszorkányok), annak bizonyára ismerős érzés lesz elmerülni az író stílusát jellemző egyedien varázslatos világában. A történet pedig aligha kerülhetett volna jobb helyre, mint a filmet rendező Steven Spielberg értő kezei közé. Különleges és bájos élményre számítunk, egy szórakoztatóan izgalmas mozira, amelyen a szülők se fognak unatkozni. A cím már önmagában mindent elmond, a cselekmény egy Sophie nevű kislány találkozását és kalandjait meséli el a barátságos óriással.

Mozibemutató: augusztus 25.

Swiss Army Man 

A lakatlan szigeten ragadt Paul Dano éppen készül véget vetni az életének, amikor egyszercsak meglát egy partra sodródott hullát. A Daniel Radcliffe által alakított tetemről kiderül, hogy halott létére rengeteg mindenre képes, talán még arra is, hogy megtalálja a hazautat. Az író-rendező párosnak (Dan Kwan és Daniel Scheinert) sikerült egy rendkívül bizarr és semmihez sem hasonlítható filmet alkotnia, amely remek gondolatokat fogalmaz meg az életről, végső soron pedig szívmelengető és tanulságos. Már amennyiben az ember nem akad fenn a sok gusztustalanságon, ami a holttesttel történik. (Egy ponton például Paul Dano a bélgázzal hajtott Daniel Radcliffe-et jet-skinek használva közlekedik a tengeren.)

Mozibemutató: Amerikában már július 1-jén megtörtént, az viszont igencsak kérdéses, hogy a magyar mozik elég bevállalósak-e hozzá. Mindenesetre mi nagyon drukkolunk, mert ezt mindenképp látni kell.

Café Society

Woody Allen legújabb filmje az 1930-as években játszódik és a bronxi fiatalember, Bobby (Jesse Eisenberg) Hollywoodba költözését mutatja be, megismerkedését az ottani élettel, hölgyekkel, valamint úgy általában a szerelemmel. Egy könnyedebb, bájos, de szokás szerint keserédes vígjátékra számíthatunk Woody Allentől, frappáns dialógusokkal megspékelve, olyan színészekkel, mint Steve Carell, Blake Lively, Corey Stoll, Parker Posey és Jeannie Berlin.

Mozibemutató: Amerikában július 15-én debütált, a magyar bemutató ideje még nem tisztázott, de reméljük, arra is sor kerül minél hamarabb.

Sausage Party

Minden bolti étel álma, hogy az ember hazavigye. De mi történik, amikor fény derül a szörnyű igazságra? A krumplit megnyúzzák, a virslik szörnyű tűzvészben vesznek oda, a bébirépákat szörnyű óriásfogak őrlik darabokra. Egy bátor virslin múlik, hogy megállítsa a pusztítást, és csinos buci barátnőjével együtt megmeneküljön az elkerülhetetlennek látszó végzet elől.

Mozibemutató: Az USA-ban augusztus 16-án kerül a vászonra, sajnos azt még nem lehet tudni, hogy nálunk mikor.

Az alapító

A film sokunk kedvenc burgerlelőhelyének történetét meséli el. A főszereplő, Ray Croc a McDonald fivérekkel való megismerkedésekor meglátja a lehetőséget a hamburgerétteremben, amely felett aztán lassan, de rafináltan átveszi az irányítást. Egyetlen étteremből franchise, majd valóságos gyorsétterem-birodalom lesz a kezei között. A csavaros eszű, nyereségorientált biznisszment Michael Keaton alakítja. Az elvárások pedig igen csak magasak, ugyanis a legutóbbi két filmnek, amelyekben Keaton játszott, több Oscart is sikerült elnyernie.

Mozibemutató: Ahogy a fentebbi három film esetében, itthon még nincs kijelölve vetítési dátum, de ha egyszer ideér, vélhetőleg nagyot szól majd.

Kontró Lili

Ajánlott videó

Olvasói sztorik