Kultúra

10 film, amit érdemes idén többször is visszanézni

Korábbi cikkünkben írtunk arról, mit ne nézz meg 2016-ban. Most következzen tíz film, amit visszamenőleg is érdemes megtekinteni.

Aljas nyolcas 

Quentin Tartantino legutóbbi filmjében (kritikánk: itt) Észak-Amerika vadregényes tájaira kalauzol el bennünket. Miért lett pont Aljas Nyolcas a film címe? Nos, nem csak azért, mert a nyolc főszereplő közül egyik sem éppen a megbízhatóságáról és egyenességéről híres, hanem azért is, mert bizony ez a Mester nyolcadik rendezése (A Kill-Bill két része egynek számít). Olyan filmekhez, mint a Django Elszabadul, vagy a Ponyvaregény nem biztos, hogy felér, de mindenkinek egész estés borzongást és izgalmat ígér, valamint ahogy már azt megszokhattuk; vérben sem lesz hiány.

Deadpool

Deadpool karaktere a korábbi Marvel-Disney filmekben feltűnt már, (X-men kezdetek: Farkas) egész estés filmet eddig nem kapott. Ez az a szuperhős film, amit akkor is kedvelni fogsz, ha nem hatnak meg általában a hasonló mozik, mert nincs olyan, ami a kategóriájában hozzá hasonlítható. Ha szereted a szarkasztikus humort, a végtelen lazaságot és a felhőtlen szórakozást ez a film könnyen az egyik kedvenced lehet. A filmről bővebben itt írtunk.

 Spotlight – Egy nyomozás részletei 

Annyit mondhatunk, hogy nem véletlenül nyert idén két Oscar díjat is (áradozásunk a filmről: itt). A Spotlight egy oknyomozó újságíró csapat, melynek korábban nem voltak átütő eredményei. Azonban minden megváltozik, amikor új főszerkesztő érkezik az újsághoz és a csapat a bostoni papok régóta rejtegetett titkainak kezdenek utánajárni.  Az egyház keményebb ellenfélnek bizonyul, mint azt eleinte gondolták és végül sokkal mélyebbre ásnak, mint ahogy tervezték. Szerepet kap Michael Keaton, Rachel McAdams és Mark Ruffalo is. A film igaz történet alapján készült.

Zootropolis – Állati nagy balhé 

A Zootropolis az év eddigi legjobb meséje. Ha nem hiszed, nézd meg és rájössz, hogy ez a film nem csak a gyerekeknek lehet szuper szórakozás, hanem felnőttként is magával ragad. Ugyan a morális üzenete egy ponton kissé szájbarágóssá válhat, ezt a hibáját jól ellensúlyozza a bohókás humor és a karakterek szerethetősége. A betétdala pedig nem csak a mozikat hódította meg, de rendre odakerült a slágerlisták élére is. (Ömlengésünk: itt)

Tiszta szívvel 

2016-ban a sajtó rendre a Saul fia sikereitől volt hangos, azonban az árnyékban egy másik említésre méltó magyar film is bekerült a mozikba. Till Attila rendezése egy kerekesszékes gengsztercsapatról szól (itt írtunk róla hosszabban), amelynek két tagja a való életben is mozgássérült. Érdekes módon műfajilag az akció-vígjátékokhoz tartozik, kicsit meglepő lehet ez egy olyan film kapcsán, ami a testi fogyatékossággal élők hétköznapi problémáival foglalkozik. A film legjobb része pedig éppen a humor, valamint az akciójelenetek. Furcsa, de ki lehet emelni a hangmérnöki munkát is, amit nem más csinált, mint a Saul fiában is közreműködő Zányi Tamás.

A szoba 

Ha lehetetlen helyzetbe kerülnél, elmondanád a gyermekednek, vagy megpróbálnád olyan teljessé és boldoggá tenni az életét, amennyire csak lehet? A film első felében ez a legnagyobb kérdés, a második fele pedig a hatalmas trauma utáni visszailleszkedésről szól. De hogyan tudna valaki visszailleszkedni a valós világba, ha eddig még sosem látta életében? A szoba (kritikánk) az a film, aminek a megnézése után egy hétig minden nap az ember eszébe jut a történet és a karakterek. Ma (Brie Larson) és Jack (Jacob Trembley) anya-fia kapcsolata még a szokásosnál is sokkal szorosabbra fűződik az együtt átéltek nyomán. A film legnagyobb erénye a történet mellett nem más, mint a színészi alakítás, Brie Larson meg is kapta érte a legjobb női főszerepért járó Oscart.

Amerika Kapitány: Polgárháború

Baráti társaságok csapnak össze, és közben mindenki a jó úton szeretne járni. Ezt a filmet akár Bosszúállók kettő és félnek is nevezhetnénk, annyi karakter kap benne szerepet, sőt a fiatal Pókember is feltűnik. Ahogy azt a Marvel képregények alapján készült mozik kapcsán már megszokhattuk, látványos jelenetekben nem volt hiány, azonban itt nem viszik túlzásba az akciót, hanem végre egy kicsivel mélyebb üzenet és gondolkodni való is akad benne, mint a szuperhősfilmekben általában. Fel kell e adni a szabadságunk egy részét ahhoz, hogy jók maradjunk? Az Amerika Kapitány 3-ról itt írtunk bővebben.

A visszatérő

Kitartás és bosszúvágy minden áron. Leonardo DiCaprio a vadregényes tájak ismerőjét alakítja, aki egy csapat prémvadászt igyekszik biztonságban visszajuttatni az egész nyáron át tartó vadászat után, téli bázisukra. Tom Hardy miatt elveszíti egyetlen fiát és bosszútól fűtve, még a korábbi medvetámadás ellenére is üldözőbe veszi. Ezt a filmet ne az érzékenyebb lelkű ismerőseiddel üld végig, hiszen nem egyszer kapunk nyílt sebeket, gyilkosságokat vagy órákon át tartó szenvedést. (Méltatásunk: itt)

A dzsungel könyve

A dzsungel könyvének sztoriját talán mindenki ismeri, s a legújabb feldolgozás történetben nincsenek is nagy változások, csupán még emészthetőbbé tették. Az új verzióban Maugli a CGI-erdőben éli mindennapjait, CGI-barátaival. A film annak ellenére is kifejezetten jó lett, hogy szinte tényleg minden számítógépes technikával van ábrázolva. Aki csak lazítani szeretne és élvezni a látványt, annak remek szórakozás lehet a 2016-os A dzsungel könyve. (Kritikánk)

Pelé

Nem maradhatunk idén sem sportfilm nélkül, s a Pelé kategóriájának erős képviselője lett. A fekete gyöngyszem története önmagában is inspiráló és ezt jól sikerült megfilmesíteniük az alkotóknak. Bepillantást nyerhetünk annak a legendának az életébe, aki háromszor is világbajnokká tette Brazíliát, reményt adva ezzel egy egész országnak. Ugyan kevés híres színész szerepel benne, de ismerős lehet például Vincent D’Onofrio, vagy Rodrigo Santorno, aki a 300-ban Xerxes szerepét vállalta magára.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik