Kultúra

Negyven éve a NASA egy diszkógömböt küldött az űrbe

Vincze Miklós
Vincze Miklós

újságíró. 2016. 05. 18. 19:18

Az amerikaiak az űrig akarták terjeszteni a diszkólázat, így felküldték a világ valaha volt legmenőbb műholdját.

1976 fontos év volt a történelemben, hiszen ekkor szállt fel az első Concorde, Innsbruck megrendezte a 12. téli, Montreal pedig a 21. nyári olimpiát, Steve Jobs és Steve Wozniak megalapítja az Apple-t, a Ramones megjelenteti az első albumát, az Egyesült Államok megünnepli alapítása kétszázadik évfordulóját, a Viking-1 és 2 leszáll a Marson, a legtöbben azonban mindezekkel nem törődve a diszkókorszak legfelkapottabb helyein szórakoztak, és totálkárosra hallgatták a felkapott előadók lemezeit.

Ebben az évben hódította meg a toplistákat Johnny Taylor Disco Lady-je, a felejthetetlen You Sexy Thing, de a Queen Bohemian Rhapsody-ja, vagy az Eagles Hotel Californiája is.

A NASA is felült a bulivonatra, és 1976. május 4-én útnak indította a LAGEOS (Laser Geodynamic Satellite) nevet viselő, egyesek szerint tévesen golflabdára emlékeztető – de hát ez egy diszkógömb! – műholdját.

Az azóta is tökéletes állapotban keringő, röpke 406,965 kilogramot nyomó, mindössze 60 centiméter átmérőjű eszköz egyetlen mozgó alkatrészt, elektronikát, vagy szenzort sem tartalmazott, hiszen feladata nem a Föld körüli pályán begyűjthető adatok irányítóközpontba küldése volt, hanem mindössze egy segítő eszközként szolgált a felszínről végzett lézeres távolságmérésben.

Hogyan működött?

A tudósok időnként egy lézersugarat bocsátottak ki a 426 tükörrel felszerelt gömbre, és mérték az annak visszajutásához szükséges időt.

Ezekből szép lassan, mérések sokaságával pontosan meghatározhatták a Föld alakját, gravitációs mezéjének erejét, és még számos, akkoriban nem ismert adatot.

Az alumíniummal borított, sárgarézből készült LAGEOS-on egy Carl Sagan által tervezett panel is helyet kapott, mely bolygónkat három különböző időszakában mutatja: 268 millió évvel ezelőtti, jelenlegi, illetve 8,4 millió év múlva várható állapotában.

A diszkókorszaknak aztán rövidesen vége lett, de a gömb – amennyiben egyetlen aszteroidával sem találkozik – még 8,4 millió évig kering a Föld körül, és tér vissza az addigra fura alakúvá vált földrészek egyikére.

Fotók és információk: NASA
vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

U.S. President Donald Trump smiles during a meeting at the White House in Washington, D.C., U.S., on Wednesday, July 18, 2018. Trump said Wednesday that Russia isn't currently targeting the U.S., diverging from a public statement his own intelligence director made two days earlier. Photographer: Olivier Douliery/Pool via Bloomberg
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.