Közélet

Hazamentek a munkások, ma már nem vághatják tovább a Városliget fáit

Elkezdődött a Liget projekt építésének első szakasza, emiatt elkezdték kivágni a fákat a Városliget azon részén, ahol korábban a Kertem nevű szórakozóhely volt.

Kaufmann kolléga szerint a helyszínen több helyi lakos látványosan nem örül, hogy Budapest egyre szebb lesz.

Pont egy hete azt írtuk, várhatóan két hét múlva kezdődhet a romos Hungexpo-épületek bontása a Városligetben; az egykori irodaházak helyén 2018-ra nyílhat meg a Magyar Zene Háza. A Városligetben a millenniumtól 1974-ig minden évben nemzetközi vásárokat tartottak, ezek kiszolgálására épültek az 1960-as években a Városligeti-tó közelében egy 10 ezer négyzetméteres telken a most lebontandó irodaházak.

Galéria
Vágják a fákat a Városligetben. Fotó: 24.hu

A Városliget Zrt. sajtófőnöke akkor azt mondta, várhatóan nyár végén kezdődnek a Magyar Zene Házának mélyépítési munkálatai. A Fudzsimoto Szú által tervezett, többfunkciós épület nem foglal el nagyobb területet, mint a romos irodaházak, a most elzárt telket ráadásul megnyitják, a látogatók így mintegy hétezer négyzetmétert visszakapnak a Ligetből.

Kaufmann riporter szerint a PM több politikusa is a helyszínre érkezett, majd bemásztak az udvarba. Azt mondták, itt most több fa nem lesz kivágva. Szabó Rebeka zuglói alpolgármester szerint szerdán este szóltak nekik, hogy fákat fognak kivágni, de azt nem, hogy a Kertem helyén lesz ez.

Végül a PM-es politikusok pár órát voltak a helyszínen, mire a munkásoknak szóltak, hogy menjenek haza. A zuglói önkormányzat jogi intézkedéseket tett, ezért ma már nem vághatják tovább a fákat. Ma egyébként negyven fát kellett volna kivágniuk.

Közben megérkezett a Liget Budapest sajtójának levele is. Azt írják:

Zöldebb lesz a Városliget: az egykori Hungexpo területén 2018-ra felépül a főváros egyik legkörnyezettudatosabb épülete, 5 százalékkal csökken a lebetonozott területek aránya, és megszűnik az 50 ezer négyzetméteres Dózsa Györgyi úti parkoló is. Az átfogó parkrehabilitáció szükségessé teszi a beteg és balesetveszélyes fák eltávolítását, de a kivágott példányok pótlásával és az ökológiai hotspotok kialakításával jelentősen növekedni fog a liget biológiai értéke.

Olvasói sztorik