Kultúra

Ibrahim pasára emlékezünk – ismerje meg az igazi arcát!

Ahogy arról korábban beszámoltunk Pargali Ibrahim pasa 1536. március 15-én (és szerdán az RTL Klubon futó Szulejmán című sorozatban), 42 évesen eltávozott az élők sorából. Egy nemzet gyászol. Azaz nem is egy…

Ibrahim több volt, mint politikus, bizalmas, sógor, férj és apa. Művelt férfinek ismerték, szerette a művészetet és a zenét, több nyelven beszélt, nagyszerű diplomata hírében állt. Igazi barát volt, aki gyermekkorától haláláig kitartott Szulejmán szultán mellett. Halálával az Oszmán Birodalom egy szegényebb hellyé vált.

ibrahim1

Ibrahim pasa 1493-ban született, keresztény családba. Rabszolgaként került a palotába, ahol együtt nevelkedett a vele egyidős Szulejmánnal. A szultán trónra kerülése után Ibrahim több magas tisztséget is betöltött, később a szultán legfőbb tanácsadója lett.

1521-től a katonai pályán is sikereket ért el, részt vett Nándorfehérvár és Rodosz elfoglalásában, valamint az egyiptomi hadjáratban. 1524-ben rokonságba került a szultánnal, annak húgát, Hatice szultánát vette el. Bár kapcsolatuk nem volt konfliktusmentes, a végsőkig szerették egymást.

ibrahim3

1526-ban a török sereg fővezére volt, komoly szerepet vállalt a mohácsi csatában. Baráti közbenjárásának köszönhetően került be az udvarba az itáliai származású Lodovico Gritti, aki később Magyarország kormányzója lett.

Hürrem szultána intrikái miatt kegyvesztetté vált. Bár Szulejmán mindent elkövetett, hogy megmentse barátja életét, Ibrahim pasa nem tágított. Pontosan tudta, hogy a palotában csak a halál várhat rá, de ő egyenes derékkal várta végzetét, mely 1536-ban be is következett. A pasa selyemzsinórt kapott, ezután nem sokkal felesége, Hatice szultána mérhetetlen bánatba zuhant.

ibrahim2

Pargali Ibrahim munkájában elkötelezett, barátságaiban kitartó férfi volt, akitől a családtagok, az udvar és birodalom népei egyaránt fájó szívvel búcsúzhattak. Életrajza is kevés ahhoz, hogy bemutassák bátorságát és jelentőségét, tettei kitörölhetetlenek az oszmánok történelemkönyveiből. Vele egy vérbeli államférfi távozott a világból.

Emléke örökké élni fog. Béke legyen vele!

ibrahim4

Ajánlott videó

Olvasói sztorik