Kultúra

Levágta volna az orrát Margit hercegnő

Bihari Dániel
Bihari Dániel

újságíró. 2016. 01. 18. 17:06

Apja Istennek ajánlota Árpád-házi Szent Margitot, ő pedig szabad akaratából megerősítette e frigyet.

IV. Béla király felesége, Laszkárisz Mária bizánci hercegnő épp kislányát Margitot hordta a szíve alatt, amikor tatár hordák özönlötték el Magyarországot.

Nem volt erő, mi megállíthatta volna őket, a királyi család is menekült. A szabadulás fejében szülei Istennek ajánlották a még meg sem született gyermeket, és amikor a mongolok 1242-ben elhagyták az országot, fogadalmukat be is váltották.

A kis Margit háromévesen került a domonkos nővérek közé Veszprémbe. Ezek a női kolostorok a belső, misztikus jámborság őrhelyei voltak Szűz Mária szeretete, a szenvedő Megváltó iránti odaadás, és főleg a vezeklő szellem jellemezte őket.

Utóbbi mindenekelőtt beteggondozásban, ápolásban nyilvánult meg.

Inkább megcsonkította volna magát

Ebben a szellemben cseperedett fel Margit, akinek apja új kolostort építtetett a mai Margitszigeten, itt tett fogadalmat 1254-ben. Sokaknak mindez kényszer, “élve temetés” lett volna, főleg egy hercegnőnek. De Margit komolyan vette fogadalmát, apja kétszer is férjhez akarta adni, megkapta volna a felmentést, de ő ellenállt.

Második kérőjével, Ottokár cseh királlyal IV. Béla unszolására hajlandó volt találkozni egy bemutatkozás erejéig. Ottokár ezt követően tudatta vele, hogy a rendi ruha ellenére is elbűvölően szépnek találta.

Margit így reagált:

Annyira bánthatnak engemet az én szüleim e házassággal, hogy elmetszem én magamnak az én orromat ajakammal együtt

– olvashatjuk legendájában.

Senkit meg nem ítélni

Szenttéavatási aktái megmaradtak, azaz olvashatjuk, miként nyilatkoztak róla rendtársai, kortársai, élete tanúi. Ezekből kiderül, hogy Margit mit sem törődött származásával, szigorúan megtartotta a szabályokat, és keményen sanyargatta önmagát. Életének alapszabálya így hangzott:

Istent szeretni, magamat megvetni, senkit meg nem utálni, senkit meg nem ítélni.

Isten pedig rendkívüli imameghallgatásokkal és csodákkal jutalmazta odaadását, és bírta a jövendölés adományát is. Életének igazi értelmét abban látta, hogy miként apja a tatároktól való szabadulásért ajánlotta őt Istennek, ezt később, szabad akaratából maga is megerősítette. Hitte, hogy Isten elfogadja őt Magyarországért, miként Krisztus áldozatát az emberiségért. Mert írva van: jobb, ha egy ember hal meg, mint hogy az egész nép elvesszen.

Alázatosságának példái mind megtalálhatók legendájában, itt olvashatók.

Ó szerető atyámfiai, bizonyában csoda, hogy a mi kemény szívünk ketté nem reped e szent szűznek ő alázatosságát hallván, mikoron mi meggondoljuk, hogy mi semmik vagyunk őhozzá képest; de mégsem tudjuk magunkat megalázni, miképpen e szent szűz!

Önsanyargatása pedig lassú öngyilkosságnak felelt meg. Nem sokkal 28. születésnapja előtt, 1270. január 18-án hunyt el.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Closeup portrait of a beautiful redhead woman using smartphone
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.