Élő Kultúra

Csillagok Háborúja – élőben

Nézd velünk végig az első, eredeti Star Wars filmet, amiben Luke még gyermekfejű parasztlegény, amiben seggarcú idegenek kocsmáznak, és amiben meghal Obi-Wan. Eredeti szinkron, VHS-verzió.

Ezt a szép kommunista szombatot találtuk arra, hogy a szerkesztőség néhány tagjával leélőzzük a Star Wars IV: Egy új reményt, leánykori nevén Csillagok Háborúját.

A filmet ide kattintva Te is nézheted velünk, az élőzés meg itt alul van ↓↓↓↓↓↓↓

A csicska birodalmiak nem elég alaposak

Amikor a mentőkapszula, amin a droidok menekülnek, elhagyja a Tantive IV-et, a birodalmiak arra hivatkozva nem mennek egyből utána mert valószínűleg CSAK egy elektromos kisülés miatt indulhatott útnak a cucc…  aztán mégis utánuk mennek és egy csavaralátétből arra következtetnek, hogy valaki mégis csak lehetett a mentőkapszulában.

Darth Vader butasága megdöbbentő

Amellett, hogy több olyan döntés van a film első pár percében, amiket ha máshogy hoznak meg, az egész trilógia elkerülhető lett volna, Darth Vader szinte minden mondata szimpla hülyeség. A Galatikus Birodalomban nyilvánvalóan nem ő az ész, inkább Palpatine verőembere lehet. Mondjuk azt, hogy Darth Vader Palpatine Szijjártó Péterbe oltott Lázár Jánosa. Kb. egymagasak is.

Egészen szörnyű belegondolni,

Mennyire sok közös vonás van a Galaktikus és a Római Birodalom között, ami nyilván nem véletlen. Mindkettő alapvetően arra rendezkedett be, hogy a hatalmat egyetlen ember se gyakorolhassa egyedül. A Római Birodalomban erre a szenátus és a két konzul, később a néptribün, satöbbi, a Galaktikus Birodalomban pedig a szintén szenátusnak nevezett parlament volt kijelölve. A Római Birodalomban Julius Cézár Lucius Cornelius Sulla és Caius Marius korábbi túlkapásait használta fel arra, hogy átvegye az irányítást, Palpatine pedig a Jedi-tanács – egyébként valós – árulását találta megfelelőnek ugyanerre.

Senki nem gondol szegény rohamosztagosok családjára

Pedig nekik is van. Az egyik fehérsisakos urat például Billnek hívják. Két gyereke van, Hanna és Greg. A felesége három éve elhagyta egy párologtat robotért. Azóta Bill sokat iszik. Ezért is lőtt mellé, amikor Vaderrel megtámadták Leia hajóját. Szomi történet.

Miért csinálom ezt?

Szombat délelőtt, amikor a magyarok boldogabbik fele bevásárol/alszik, rám Sztahanov elvtárs hősi fénye ragyog – kicsinyke stábunk csupa rajongóból áll, én meg azt sem tudom, merre vagyok arccal: a Csillagok háborúját olyan ’96-ban láthattam először és utoljára, a jótékony feledés gyakorlatilag szűzzé teszi szemem-fülem. Hát, egyelőre nem vagyok lenyűgözve, meglátjuk, változik-e mindez a film előrehaladtával.

Az is fontos lehet még,

hogy melyik bolygó melyik budapesti kerületnek felelne meg a Csillagok Háborújában. Már persze ennek a fontossága attól is függ, hogyan definiáljuk azt a fogalmat, hogy “fontos”. A Tatooine szerintem Rákosrendező környéke lehet, az Alderann valahol a XII. kerületben lehet, a Halálcsillag pedig Újpest.

Olvasói sztorik