Kultúra

Egy osztrák színésznőnek köszönhetjük a wifit

Tudod kit rejt a Google hétfői logója? Hedy Lamarr osztrák születésű színésznő nevét sokan ismerik. Az 1930-as évek egyik nőideálja olyan filmekben játszott, mint az Extázis, az Algír vagy a Sámson és Delila. A filmvásznon elsősorban szépségével hódított, az ő megjelenésének köszönhetően vált divatossá a korszakban a barna haj és a kalapviselés. Ugyanakkor nem csupán külsejével, hanem eszével is hódított.

Aki végignézi a Google kisfilmjét, valószínűleg rácsodálkozik, mit bütykölhetett a színésznő annyira. Lamarrnak elképesztő műszaki tehetsége volt: első férje révén – összesen hatszor házasodott meg – a hadiiparral is megismerkedett. A második világháború hírére zongorista szomszédjával egy rádió-távvezérlésre szolgáló készüléket hozott létre. Az adóberendezéshez 88 frekvenciát használtak fel az adó és vevő gyors frekvenciaváltásaira, pont annyit, ahány billentyű a zongorán van.

A találmányt 1942-ben szabadalmaztatták, de a haditengerészet csak 1957-ben kezdte használni. A civilek számára 1985-ben vált elérhetővé. Ez lett a mobiltelefon, a bluetooth-kapcsolat, valamint a wifi alapja.

A színésznő több tudományos elismerést is kapott. 2000-ben halt meg, és halála után díjat neveztek el róla. November 9-e, születésének napja Európában a feltalálók napja. Ma 101 éves lenne.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik