Kultúra

Lagymatag felhozatalban felejthető animációs film a menő az amcsi mozikban

A Hotel Transylvania első része korántsem volt kiemelkedő, de most az Ahol még mindig szörnyen jó alcímű ugyancsak közepes második epizód minden idők legjobb szeptemberi debütánsa lett.

Az ősz első hónapja az amerikai mozikban egyáltalán nem a hatalmas blockbusterekről híres, erre az időszakra ritkán táraznak be nagyobb nézettségre számot tartó alkotást a stúdiók, ehhez mérten folytatások, és szerzőibb jellegű filmek kerülnek szeptemberre. Mivel az Agymanókat és a Minyonokat már szinte mindenki megnézte az USÁ-ban, a Hotel Transylvania 2: Ahol még mindig szörnyen jó légüres térbe, illetve a lehető legjobb időben érkezett: pont nincs semmi, ami elvihetné a show-t, és a legutóbbi komolyabb animációs film is elég régen jött ki. (Jó példa az amerikaiak ez irányú érdeklődésére, hogy az elmúlt pár hétben egy mexikói mese, az Un gallo con muchos huevos is a tízes listán szerepelt, bár erről a spanyolajkú lakosok is tehetnek).

A Hotel Transylvania második része 47,5 millió dollárt kaszált első hétvégéjén (ezzel minden idők legjobb szeptemberi nyitányát produkálta az USÁ-ban), amellyel túlszárnyalta az első rész 42,5 milliós debütálását is. Nehéz elhinni, de ez a Sony idei legjobban teljesítő filmje lehet, a múlt év végi heckertámadáson átesett stúdió 2015-ben egyáltalán nem muzsikál jól, eddig a Pixel szedte össze a legtöbb zöldhasút, ami azért egyáltalán nem tekintető egy kiemelkedő alkotásnak.

Második helyre egy újabb friss premier, Nancy Meyers romkomja, A kezdő került, Robert De Niro és Anne Hathaway kettőse 18,2 millió dollárra volt jó, amivel kapcsolatban több amerikai honlap is megemlíti, érdemesebb lett volna karácsony környékére pozicionálni, és akkor feljebb is mehetett volna ez az összeg. Ugyan decemberben minden a Star Wars: Az ébredő Erőről szól majd, de a Warnerben lehetett volna annyi tökösség, hogy mellé pakolja. Ezt az összeget valószínűleg ott is hozta volna, ráadásul lehetett volna számolni bevásárlás miatt megfáradt, vagy a Csillagok háborúját ignoráló hölgyekre.

Az útvesztő második részére jegyet váltók száma nagyot zuhant egy hét alatt, ez talán intő jel lehet a készítőknek, hogy a trendekkel szembe menve ne szedjék kétfelé a trilógiazáró epizódot. A nálunk jól teljesítő Everestet az sem mentette meg, hogy néhány száz IMAX-mozival több helyezte műsorára, a Fekete mise viszont jó eséllyel listán marad még egy ideig, némiképp helyretéve Johnny Depp megtépázott nimbuszát.

Említést érdemel még Eli Roth 2013-as The Green Inferno című kannibálmozija, amely közel két év után lelt forgalmazóra, s debütált a box office-lista legjobb tíz filmje között. Eli Roth leginkább Quentin Tarantino Becstelen brigantykjából lehet ismerős, ő alakította Donny Donowitz törzsőrmestert, a bostoni baseball-ütő lengető nácivadászt, ismertebb nevén a „Medve Zsidót”. A színész azonban a kamera másik oldalán is kipróbálta már magát, és többek között olyan kis költségvetésű horrorok, mint a Kabinláz, vagy a Motel első és második része köthető a nevéhez, de hamarosan érkezik egy újabb filmje is, a a Knock Knock, amely a Sundance-en debütált januárban.

A Sicario közben szépen felszívta magát, az Everesttel ellentétben az emberrablási ügyekre specializálódott FBI ügynököt alakító Emily Blunt akcióthrillerének jót tett a mozis forgalmazás kiterjesztése, s a 25. pozícióról a 10-re lépett előre. A héten egy érdemleges bemutató érkezik, de az vélhetően lerobbantja majd a kasszákat. Ridley Scott legújabb sci-fije, a torontói filmfesztiválon már bemutatott és méltatott Mentőexpedíció legalább 50 millió dolláros nyitányra számíthat.

A teljes hétvégi lista (szeptember 25-27.):

1. Hotel Transylvania 2: Ahol még mindig szörnyen jó. Hétvégi bevétel: $47.5m Összbevétel: $47.5m Gyártási költség: $80m
2. A kezdő. Hétvégi bevétel: $18.2m Összbevétel: $18.2m Hétvégi bevétel: $35m
3. Az útvesztő: Tűzpróba. Hétvégi bevétel: $14.0m Összbevétel: $51.7m Gyártási költség: $61m
4. Everest. Hétvégi bevétel: $13.1m Összbevétel: $23.1m Gyártási költség: $55m
5. Fekete mise. Hétvégi bevétel: $11.5m Összbevétel: $42.6m Gyártási költség: $53m
6. The Visit. Hétvégi bevétel: $6.8m Összbevétel: $52.3m Gyártási költség: $5m
7. The Perfect Guy. Hétvégi bevétel: $4.8m Összbevétel: $48.9m Gyártási költség: $12m
8. War Room. Hétvégi bevétel: $4.3m Összbevétel: $56.0m Gyártási költség: $3m
9. The Green Inferno. Hétvégi bevétel: $3.5m Összbevétel: $3.5m Gyártási költség: $6m
10. Sicario – A bérgyilkos. Hétvégi bevétel: $1.8m Összbevétel: $2.4m Gyártási költség: $30m

Forrás: Box Office Mojo

Ajánlott videó

Olvasói sztorik