Kultúra

Meghalt Patrick Macnee, az esernyős és keménykalapos ügynök

Patrick Macnee (Array)
Patrick Macnee (Array)

A brit színész 93 évesen hunyt el a kaliforniai Rancho Mirage-ben – a The Avengers című kultikus brit kémfilmsorozat főhőseként vált ismertté világszerte az 1960-as években.

A londoni születésű színész, akinek harmadik és utolsó felesége a magyar származású Baba Majos de Nagyzsenye volt, John Steed, a mindig kalapot viselőt és az esernyőt fegyverként használó titkosügynök szerepében a régi vágású brit dzsentlment testesítette meg a világsikerű tévésorozatban, amely több nyelvterületen az Esernyővel, bájjal és keménykalappal vagy ehhez hasonló címmel futott, és amelynek 1998-ban Bosszúállók címmel elkészült a modernizált mozifilm-változata is. Macnee ebben is szerepet kapott Ralph Fiennes és Uma Thurman oldalán.

A 1961-től 1969-ig futó The Avengers-sorozatnak különösen az az 52 része maradt meg milliók emlékezetében, amelyekben Macnee Diana Rigg partnereként állt a kamera előtt. A fortélyos ügynök és a Rigg által megszemélyesített különleges nyomozó, Emma Peel közti szellemes párbeszédek jelentősen hozzájárultak a sorozat világsikeréhez, így annak folytatása is készült az 1970-es években The New Avengers címmel, ugyancsak Macnee-vel a főszerepben.

Macnee számos más tv- és mozifilmben is játszott, köztük több Sherlock Holmes-filmben, az Üvöltés, A tengeri farkasok, A hét merész kaszkadőr vagy a 80 nap alatt a Föld körül című filmekben, a Columbo egy részében és a Halálvágta című James Bond-epizódban, Roger Moore oldalán, Sir Godfrey Tibbett szerepében. A 87 éves Moore, akivel több filmben is együtt szerepelt, Twitter-üzenetben idézte fel együttműködésük “szép emlékeit”, megjegyezve, hogy az 50-es évektől voltak barátok.

A színésznek Baba Majos de Nagyzsenye magyar származású írónő és társasági hölgy, Némethy Ella neves magyar operaénekesnő lánya, Székely István filmrendező egykori felesége volt a harmadik és egyben utolsó házastársa, ő 2007-ben hunyt el.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik