Kultúra

Mégsem viszik külföldre a híres Munkácsy-festményt

Golgota (Array)
Golgota (Array)

Pákh Imre a nyár végéig vár az állammal való megegyezésre. Elmondta: a kilencmillió dolláros ajánlat nem csak a Golgotáról szólt.

Pákh Imre az eredeti tervek szerint már csütörtökön elszállíttatta volna Munkácsy Mihály Golgota című festményét a debreceni Déry múzeumból, de most úgy döntött: nyár végéig haladékot ad a magyar államnak a kép megvételével kapcsolatos tárgyalásokra.

A műgyűjtő elmondta: a Krisztus-trilógia egyetlen nem magyar állami tulajdonban lévő darabjáért 9 millió dollárt kért a Magyar Nemzeti Banktól. A tárgyalás során írásban is rögzített ajánlatot tett arra, hogy ezért az árért cserébe a teljes, 52 képből álló Munkácsy-gyűjteményét is 12 éves letétbe adná a magyar államnak és elővételi jogot adna az egész gyűjteményre. Elmondta: az ajánlatra negatív választ kapott, az MNB azt írta: őket csak a Golgota érdekli. Pákh ezen nagyon elcsodálkozott, mert úgy véli: Munkácsyt a maga teljességében bemutatni az Ásító inas nélkül nehezen elképzelhető.

Pákh Imre kiemelte, hogy a Golgotát előző tulajdonosa úgy hozta be, hogy a magyar állam garantálta a festmény szabad elszállítását az országból. Már előfordult, hogy ő is kivitte Bécsbe, az ott néhány éve megrendezett nagy Munkácsy-kiállításra.

Azt, hogy a magyar állam elindította a festmény védetté nyilvánítási eljárását, miután az MNB-vel megfeneklettek a tárgyalások, Pákh Imre „bunkósbot-módszernek” nevezte. Elmondta: biztos abban, hogy perre lehetne vinni az ügyet, de ezt szeretné mellőzni. Közölte: eredetileg úgy tervezte, hogy megállapodás hiányában már csütörtökön elszállíttatja a Golgotát külföldre, ahol már vár rá egy vevő, egy orosz üzletember.

A Déry múzeummal kötött kölcsönszerződés lejárt, Pákh most mégis otthagyja a képet, ezzel lehetőséget adna az MNB-nek a további tárgyalásra, de ha nem sikerül a következő két és fél hónapban megállapodni, akkor elviszi a festményt. „Elkötelezett vagyok az iránt, hogy Munkácsy képeit minél több magyar láthassa, a Golgotát sem azért vettem meg, hogy a lakásomban tartsam, de ha nem sikerül megegyezni, kénytelen leszek jogi útra terelni az ügyet” – közölte az MTI-vel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik