Golgota (Array)
Kultúra

Mégsem viszik külföldre a híres Munkácsy-festményt

Pákh Imre a nyár végéig vár az állammal való megegyezésre. Elmondta: a kilencmillió dolláros ajánlat nem csak a Golgotáról szólt.

Pákh Imre az eredeti tervek szerint már csütörtökön elszállíttatta volna Munkácsy Mihály Golgota című festményét a debreceni Déry múzeumból, de most úgy döntött: nyár végéig haladékot ad a magyar államnak a kép megvételével kapcsolatos tárgyalásokra.

A műgyűjtő elmondta: a Krisztus-trilógia egyetlen nem magyar állami tulajdonban lévő darabjáért 9 millió dollárt kért a Magyar Nemzeti Banktól. A tárgyalás során írásban is rögzített ajánlatot tett arra, hogy ezért az árért cserébe a teljes, 52 képből álló Munkácsy-gyűjteményét is 12 éves letétbe adná a magyar államnak és elővételi jogot adna az egész gyűjteményre. Elmondta: az ajánlatra negatív választ kapott, az MNB azt írta: őket csak a Golgota érdekli. Pákh ezen nagyon elcsodálkozott, mert úgy véli: Munkácsyt a maga teljességében bemutatni az Ásító inas nélkül nehezen elképzelhető.

Pákh Imre kiemelte, hogy a Golgotát előző tulajdonosa úgy hozta be, hogy a magyar állam garantálta a festmény szabad elszállítását az országból. Már előfordult, hogy ő is kivitte Bécsbe, az ott néhány éve megrendezett nagy Munkácsy-kiállításra.

Azt, hogy a magyar állam elindította a festmény védetté nyilvánítási eljárását, miután az MNB-vel megfeneklettek a tárgyalások, Pákh Imre „bunkósbot-módszernek” nevezte. Elmondta: biztos abban, hogy perre lehetne vinni az ügyet, de ezt szeretné mellőzni. Közölte: eredetileg úgy tervezte, hogy megállapodás hiányában már csütörtökön elszállíttatja a Golgotát külföldre, ahol már vár rá egy vevő, egy orosz üzletember.

A Déry múzeummal kötött kölcsönszerződés lejárt, Pákh most mégis otthagyja a képet, ezzel lehetőséget adna az MNB-nek a további tárgyalásra, de ha nem sikerül a következő két és fél hónapban megállapodni, akkor elviszi a festményt. „Elkötelezett vagyok az iránt, hogy Munkácsy képeit minél több magyar láthassa, a Golgotát sem azért vettem meg, hogy a lakásomban tartsam, de ha nem sikerül megegyezni, kénytelen leszek jogi útra terelni az ügyet” – közölte az MTI-vel.

Ajánlott videó

Az operatív törzs pénteki tájékoztatóján az is elhangzott, hogy sem az iskolákban, sem az óvodákban nem lesz gyermekfelügyelet, amíg be kell zárniuk. Müller Cecília drasztikus emelkedésről és rémisztő adatokról beszélt.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.