Kultúra

Meghalt Jacob Jensen

A híres dán dizájn aranykorának egyik utolsó képviselője volt, aki meghonosította az ultramodern, minimalista formavilágot a háztartási gépek és konyhai eszközök körében.

A világhírű dizájner, akinek azonos formájú, különböző színű és méretű Margrethe keverőtáljai nélkül immár több mint hat évtizede elképzelhetetlen egy dán háztartás, pénteken halt meg otthonában, 89 évesen. Halálának hírét az általa alapított vállalat, a Jacob Jensen Design jelentette be.

A koppenhágai születésű Jensen apja bútorboltjában kezdte pályafutását formatervezőként, és élete során tervezett játékokat, háztartási gépeket, konyhai eszközöket, órákat, audio- és videoberendezéseket is – írja az MTI. Híressé 23 évesen vált, amikor IX. Frigyes királytól átvette a legjelentősebb dán formatervezési díjat. Az 1940-50-es években, a dán dizájn aranykorában egyike volt a Danish Modern néven ismert, a Bauhausból és az art decóból merítő minimalista dán dizájnereknek – Arne Jacobsen, Georg Jensen, Poul Henningsen, Hans J. Wegner, Finn Juhl és Poul Kjaerholm mellett – , akik eljuttatták az egyszerű dán formavilágot a világ háztartásaiba és múzeumaiba.

Az évtizedek során világszerte számtalan díjjal és kitüntetéssel elismert Jacob Jensen Dánia legismertebb ipari formatervezője lett, több mint két évtizeden át a háztartási készülékeket, köztük telefonokat gyártó Bang & Olufsennek dolgozott fődizájnerként. Az általa tervezett használati tárgyak egy része bekerült a New York-i Modern Művészetek Múzeuma (MoMA) állandó gyűjteményébe, miután negyedikként a világon önálló kiállítást rendeztek a műveiből.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik