Blaskó Péter, Nemzeti, színész (Blaskó Péter, Nemzeti, színész)
Kultúra

Kossuth-díjas nyílt levele a gyáva osztrákoknak

A Burgtheater intendánsának és rendezőjének a Mandineren üzent Blaskó Péter, a Nemzeti Színház színésze.

„Tisztelt Karin Bergmann! Tisztelt Jan Bosse!

Önök ketten gyáva emberek. Ide küldenek Budapestre egy társulatot, a társulatukat, hogy lejárassák Ausztriát. Sunyin lapulnak otthon és szegény Martin Reinkét bízzák meg azzal, hogy az Önök közéleti alkalmatlanságát bizonyítsa. Egyébként milyen alapon avatkoznak bele egy másik ország belpolitikájába? Milyen jogon használják fel vendégszereplő előadásukat politikai üzenet közvetítésére?

Ez minden vendégjogot sárba tapos.

A színpad nem arra való, hogy politikai brosúrákat olvassunk fel. Éppen ettől kellene távol tartani magunkat nekünk, színházművészeknek. Mit szólt volna a bécsi közönség, ha a Katona József Színház nagy sikerű bécsi vendégjátéka után én, mint a darab főszereplője elkezdtem volna Jörg Haiderezni és a színpadról félteni az osztrák demokráciát? Ez nem az Önök és nem a színházművészet dolga. Szereptévesztésük bocsánatkérést sürget. Ha nem teszik meg, ne hivatkozzanak összetartozásunkra.

Otromba gorombaságot csak bocsánatkérés követhet.

A fentieket elvárva, üdvözlettel:

Blaskó Péter, a Nemzeti Színház színésze, aki tanúja volt az értelmetlen provokációnak.”

Előzőleg Blaskó főnöke, Vidnyánszky Attila is írt a Burgtheater intendánsának az április 19-én a MITEM-en vendégszerepelt Sirály című előadásuk végén felolvasott levél miatt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!