Belföld

Vidnyánszky: „Tudtuk, hogy készül valami”

vidnyanszky-attila(960x640).jpg (vidnyánszky)
vidnyanszky-attila(960x640).jpg (vidnyánszky)

Botránnyal zárult A sirály a Nemzetiben, a színház igazgatója a színpad széléről nézte végig, de állítja: tudta, hogy készül valami.

Írtunk már a Nemzeti Színházban történt botrányról, a bécsi Burgtheater Jean Bosse által rendezett vendégjátéka után, a taps alatt az egyik színész a színpadról németül és angolul is felolvasott egy szöveget, melyben az állt: bár a múltunk közös és Csehov összeköt, de aggódnak a magyarországi demokráciát fenyegető veszélyek miatt.

Később a Hír24 megkereste az osztrák színházat, ahol elmondták, hogy az „Orbán rezsim” alatti kulturális fejlődés jelentős téma Ausztriában, a Burgtheater színészeit is foglalkoztatja, akik egyébként magyar művészekkel is kapcsolatban állnak.

„Fasisztáztak a színpadon”

Vidnyánszky Attila a Burgtheater intendánsának, Karin Bergmann-nak küldött és az MTI-hez hétfőn eljuttatott levelében kiemeli: “úgy vélem, sem Magyarországon, sem bárhol a világon nem ízléses a színpadról direkt politikai leveleket felolvasni a közönségnek, mely aligha ezért érkezik az előadásra.”

A Bors most arról ír, hogy Vidnyánszky szerint tudtak róla, hogy készül valami. A laphoz eljuttatott levélben a Nemzeti sajtóosztály még azt is leírja, hogy:

„meglehetős türelemmel viseltük azt is, amikor a Burgtheater munkatársai fasisztáztak a színpadon, próba közben. Úgy vélem, sem Magyarországon, sem bárhol a világon nem ízléses a színpadról direkt politikai üzeneteket felolvasni a közönségnek, mely aligha ezért érkezik az előadásra.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik