Kultúra

Elbocsátották a miskolci színház igazgatóját

Azonnali hatállyal felmentette tisztségéből Kiss Csabát, a Miskolci Nemzeti Színház igazgatóját a város önkormányzatának közgyűlése.

Az igazgatói posztra pályázatot írnak ki, addig a teátrumot Szabó Máté rendező irányítja. Kriza Ákos polgármester a szerdai rendkívüli ülést követően újságíróknak azt mondta: azért döntöttek így, mert olyan “jelzések jöttek a színházból, hogy hatalmas a feszültség a direktor és a társulat között”, ez pedig a szakmai munka rovására mehet, ezért a politikának kötelessége, hogy foglalkozzon az üggyel.

Kiss Csaba, a miskolci színház eddigi igazgatója az InfoRádiónak korábban azt mondta: értetlenül áll a döntés előtt, mivel a teátrum kitűnő eredményeket produkál. 134 ezer jegyet adnak el évente, 600 előadásuk van egy évadban. Kiegyensúlyozott a gazdálkodásuk is, soha nem fordult elő, hogy a fesztiválok, vagy bármely más program miatt az előre meghatározottnál több pénzre tartottak volna igényt.

Beszélt a Kriza Ákos által felhozott belső feszültségekről is. Kiss Csaba azt mondta: szerinte ez egy színházban természetes, különösen mert a miskolci színház jelentős átalakuláson megy át. Megszűnt a korábban munkáját segítő, rendezőkből álló művészeti tanács, több színész elmegy, és újak érkeznek, ezek mind nehezítik a kiegyensúlyozott munkát, de a jövő évad különösen jónak ígérkezik – tette hozzá.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik