Belföld

Kanadáig menekültek a miskolci stadion elől

Világgá megy a miskolci számozott utcák népe, írja riportjában az abcug.hu. A nyomortelepről már több mint harminc család költözött el. Volt, aki az Atlanti óceánon túl jutott, másoknak csak egy másik hazai nyomortelepre tellett.

A miskolci képviselők tavaly döntöttek arról, hogy megszüntetik a helyben csak Számozott utcáknak nevezett nyomortelepet. Hivatalosan a bűnözés melegágyát akarták felszámolni, egyébként pedig a terület éppen jól jön a nyolcmilliárd forint közpénzből épülő új DVTK stadionnak.

Az abcug.hu cikkéből kiderül, hogy az önkormányzat mindent bevetett, hogy költözésre bírja a telepen lakókat. A város két millió forintot adott volna, azoknak a családoknak, akik Miskolcon kívülre költöznek. Az ajánlat nem hozott eredményt, ezért a bérleti szerződések felmondásával folytatták a „csendes kilakoltatást”.

A megüresedett házakat vagy lebontják, vagy elfalazzák a miskolci ingatlankezelő emberei, esetleg a korábban érkező ismeretlenek szedik szép pillanatok alatt.   

Aki még marad, az is a teljes bizonytalanságban éli mindennapjait. Költözni nincs pénzük, a rokonság nyakára sem mennének, más bérlakásra sincs esélyük pályázni.

“Ezek az emberek nem rendelkeznek állandó jövedelemmel, létminimum alatt élnek, már extrém szegényekről beszélhetünk” – mondta az Abcúgnak Rácz Béla, a Roma Polgárjogi Mozgalom helyi munkatársa. Szerinte a telep lakói egyébként is csapdában vannak. Hiába mennének, a környéken szinte sehol nem fogadnák be őket, több önkormányzat  rendelkezett arról, hogy a helyi segélyezésből kizárja a betelepülőket.

A miskolci Fidesz közben módosította a bérlakás rendeletét, de Rácz Béla szerint inkább a csak terelésnek jó. Szerinte sok rászoruló család nem fog megfelelni az új feltételeknek, például a tartozás nélküliségnek.

Az elmúlt egy évben elköltözött családok nagy része végül Kanadáig meg sem állt. A többiek egyelőre telepről telepre vándorolnak a városban. Aki pedig még marad, az időt próbál nyerni, a roma érdekvédők pedig tovább módosítanák a miskolci lakásrendeletet, hogy a számozott utcák lakói lakáshoz jussanak Miskolcon.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik