Kultúra

Pótolhatatlan fotógyűjtemény semmisült meg

margit-hid(960x640).jpg (margit híd)
margit-hid(960x640).jpg (margit híd)

Elektromos zárlat okozta tűzben elégett az Uvaterv fényképarchívuma - adta hírül a Fortepan. Többi közta Duna-hidakról, a metrókról, az Úttörővasútról, a Ferihegyi repülőtérről őriztek ritka felvételeket.

Csütörtökön, egy elektromos zárlat miatt az Uvaterv fotóarchívuma megsemmisült – írták ki a Fortepan Facebook-oldalára. A népszerű fotóarchívum szerint nagyon közel voltak ahhoz, hogy a páratlan gyűjtemény megőrződjön és látható legyen. Hónapok óta válogatták a negatívokat, a cég kérésére a helyszínen.

A Fortepan szerint áldatlan körülmények között, egy hetvenes években épült toronyépület szuterenjében, felhalmazott évtizedes kacatok között tárolták a negatívokat. Több mint százezer síkfilmről volt szó, a cég 1949-től dokumentálta a tevékenységét.

Csütörtökön, egy óra alatt, megsemmisült az Uvaterv ötven éve, benne a Duna-hidak, a metrók, az Úttörővasút, a Ferihegyi repülőtér, az összes magyarországi főutak és autópályák, buszállomások, villamos remizek, szervízállomások dokumentációjával.

“Sosem fogjuk látni az 56-os forradalom utáni újjáépítés lenyomatait, a budapesti szanálások, aluljáró-építkezések, foghíjbeépítések és lakótelep-tervek anyagait” – számoltak be a Fortepan Facebook-oldalán a szomorú hírről.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik